22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kürtler hiçbir zaman azınlık olmadı

Başbakan Hiçbir zaman Kürt orijinli vatandaşlarımız azınlık
olmamıştır” dedi.


Başbakan Erdoğan, Clinton Küresel Girişimi Toplantısı kapsamında düzenlenen “Küresel Çok Etnili Toplumun İnşası” paneline katılarak bir konuşma yaptı.


Erdoğan, “Kürt azınlık ve Kürtçe” ile ilgili bir soruya yanıt verirken, Türkiye’deki Kürt orijinli vatandaşların azınlık hukukuna tabi olmadığını söyledi. “Onlar, bir bütünün parçalarıdır. Hiçbir zaman Kürt orijinli vatandaşlarımız azınlık olmamıştır” diyen Erdoğan, Türkiye’de resmi dilin
Türkçe olduğunu, Kürtçe’nin de kullanıldığını veisteyenlerin kurslar aracılığıyla Kürtçe öğrenebileceği bir döneme girildiğini ifade etti. Erdoğan, şunları söyledi:


“Kopenhag Siyasi Kriterleri süreci içerisinde attığımız adımlardır. Şu anda bunun uygulaması vardır. Yani televizyonlarda yayın yapabiliyor, bunun yanında kurslar olabiliyor. Herhangi bir eğlence programı, billboardlarda vesaire bu tür yayınlarını rahatlıkla yapabiliyorlar. Bu süreç başlamış vaziyette. Burada herhangi bir mani söz konusu değil. Türkiye'de biz çok etnili bir toplumuz. Vatandaşlık noktasında durum farklı. Farklılıkları zenginlik olan gören bir ülkeyiz. Olaya böyle yaklaşıyoruz."

-"MEDENİYETLER İTTİFAKANI BAŞARMAYA MECBURUZ"-

Erdoğan, “Medeniyetler İttifakı Projesi”ni İspanya Başbakanı Zapatero ile başlatmalarının sebebinin medeniyetler çatışmasını ortadan kaldırıp medeniyetler ittifakını başlatmak olduğunu belirterek, “Kültürlerin, mensuplarının ve aktörlerin veyahut da dinlerin aktörlerinin, dinini veya mensubu olduğu kültürü yanlış temsil etmesinden kaynaklanan çatışmalar olabilir diye inanıyoruz” dedi.


Başbakan Erdoğan, dinlerin ve kültürlerin mensuplarının içinde teröristler bulunabileceğini fakat bu durumun o dinin ve kültürün terörü teşvik ettiği anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

Erdoğan, uzun çalışmalar sonunda medeniyetler ittifakı deklarasyonu ortaya çıktığını ve İstanbul’da ilan edildiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
“İlan edildikten sonra bunun bir genel sekreterinin oluşması gerekiyordu ve Sayın BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon bununla ilgili olarak da eski Portekiz Cumhurbaşkanı Sayın Sampaio'yu atamış durumda. Şu anda bu hızlanan bir süreç. Bu sürecin içerisinde dünyadaki farklı kültürler, farklı dinler bir arada nasıl olabilir? Bunun ispatı söz konusu. Bunu başarmaya mecburuz.”

ANKA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 23:27:29
Güncelleme :28 Eylül 2007 Cuma 23:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?