22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kurtulan 'TEK TÜRK'ün ismi

Adana'dan Irak'a giden, içinde Türk işçilerin bulunduğu, Moldovalı bir şirkete ait uçak, piste 200 metre kala düşmüştü. 

Her türlü teplikeye karşın, Irak işsiz Türkleri korkutmuyor...

Irak'ta, havaalanına iniş sırasında düşen uçaktan yaralı olarak kurtulan işçinin Abdulkadir Akyüz olduğu bildirildi.

Düşen uçaktan yaralı olarak kurtulan ve hastaneye kaldırılan Türk işçi, aynı bölgede çalışan diğer Türk işçiler tarafından teşhis edildi.

Teşhise göre, yaralı işçinin yolculardan Abdulkadir Akyüz (34) olduğu yönünde yetkili makamlara bilgi verildi.

Yeğeninin yaralı olduğu bilgisi ulaştırılan Ahmet Akyüz (49) de, gelişmelerle ilgili bilgi almak üzere Mardin'in Dargeçit ilçesinden Adana Havalimanı'na geldi.

Akyüz, Adana Valisi Cahit Kıraç'ın kendisini arayarak bilgi verdiğini belirterek, şunları söyledi:

'Yeğenim, Kulak İnşaat firmasına bağlı olarak ilk kez 7 ay önce Irak'a gitmişti. Olayı duyunca çok üzüldük.Adana Valisi Cahit Kıraç beni arayarak, yeğenimin durumunun iyi olabileceğini söyledi. Umutla Adana'ya geldik. Getirilme imkanıvarsa tam teşekküllü bir hastaneye yatırarak tedavi olmasını sağlayacağız.''

VALİ KIRAÇ'IN AÇIKLAMASI

Adana Valisi Cahit Kıraç da Adana Havlimanı'nda yaptığı açıklamada, Irak yetkililerinden alınan bilgiye göre, yaralı işçinin Abdulkadir Akyüz olduğunun belirlendiğini söyledi.

Akşam saatlerinde cesetlerin bir bölümünün Adana'ya getirilmesinin beklendiğini belirten Kıraç, ''Cesetler, Adli Tıp'taki kimlik tespitinden sonra toprağa verilmek üzere ailelerine teslim edilecek. Yaralı olan vatandaşımızın uçakla seyahat edip edemeyeceğini de kesin bilmiyoruz'' dedi.

Abdulkadir Akyüz'ün yakınlarının, Vali Kıraç'ın açıklaması karşısında sevinç yaşadığı görüldü.

Irak, işsiz Türkleri korkutmuyor

Irak'ta şiddet ve ölüm, çalışmak için giden işsiz Türkler'i korkutmuyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 2003 yılında Irak'a müdahale etmesinin ardından yerle bir olan ülkede yeniden inşaa faaliyetleri başlayınca çok sayıda Türk firması da Irak'ta iş aldı.

3 yıl içinde Türkiye'den Irak'a 60'a yakın firma giderken, aldıkları işlerde çalıştırmak üzere de yaklaşık 10 bin Türk işçisini iş sahibi yaptılar.
ABD'nin Irak'a müdahalesinin ardından Türk müteahhitlik firmaları da Irak'taki inşaat pastasından faydalanmak için Bağdat'a bürolar açtı. Bu firmalar arasında en büyük işi Serka inşaat, Yüksel İnşaat ve Kulak İnşaat firmaları aldı. Irak'ın Ankara Başkonsolosluğu'ndan edinilen bilgiye göre Irak'ta Serka inşaatın 3 bin, Kulak inşaatın da 600 civarında işçisi bulunuyor. Diğer firmaların da ortalama 100'le bin arasında işçi ile çalıştığı belirtildi. Türkiye'den Irak'a gitmek için her gün en az 100 kişi vize başvurusunda bulunuyor. Başta başkent Bağdat olmak üzere, Basra, Musul, Erbil, Nasıriye ve Kerkük'te iş yapan 60'a yakın firma inşaat, altyapı ve hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. Irak'ta faaliyet gösteren ve uçak kazasına maruz kalan işçilerin arkadaşı Mehmet Çelikkıran, kendisinin üç yıldır Bağdat'ta bulunduğunu, 9 aydır Kulak inşaatta, daha öncede başka bir firmada çalıştığını söyledi. Kulak inşaat firmasında 800 dolar maaş aldığını belirten Çelikkıran, "Daha önce çalıştığı firmada bin dolar maaş alıyorum. Ancak o firmada sosyal güvencemiz yoktu. Sadece Pazar mesaisi veriyordu. Ben de ayrıldım Kulak inşaata girdim. Burada her 6 ay için bir aylık kıdem tazminatı ödüyor. Aldığımız bürüt ücret üzerinden isteğe bağlı sigorta primi yatırılıyor. Bizim firmamız sigorta primimizi yatırıyor. Ancak bazı firmalarda sosyal güvence yok. Ben kazadan sonra Bağdat'a gitmeyeceğim. 9 aylık tazminatım olan 1.5 maaş miktarındaki ücretimi gidip alacağım." diye konuştu.

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri Grup Başkanlığı uzmanı Ahmet Yıldırımcı, uçak kazasında hayatını kaybedenlerin iş kazası kapsamında değerlendirilebileceğini söyledi.

ABD firmaları ucuz işçi için Kafkasya'ya yöneliyor

Bu arada Irak'ın hem altyapısını hem de hizmet sektörüne ilişkin büyük işleri yapmak için Kuveytliler, ABD'liler ve Iraklılar ortak taşıma şirketleri kurdu. Daha çok Kuveyt ve Basra üzerinden çalışan firmalar arasında yine bu ülke firmaları ile ABD'li iş adamlarının kurduğu PVC şirketi önemli bir yere sahip. TIR filosu bulunan bu şirket önceleri Türkiye'den ve diğer bölge ülkelerinden şoför temin ederken, Türk şoförlerin aldığı ücreti yüksek bulmaya başladı. Firma yetkilileri daha ucuz işçi aramak için Adana'da faaliyet gösteren tercüme büroları vasıtasıyla Kafkasya bölgesinden işçi teminine yöneldi. Kuveyt'teKİ TIR filosunda bir yıldır şoförlük yapan Yalçın Etike, bu ülkeye gitmek için bir tercüme bürosuna bin dolar ücret ödediğini söyledi. Bu tercüme büroları işçi başına bin dolar alarak Amerikan firmalarına ucuz işçi temin ettiğini belirten Etike şunları söyledi: "Son dönemde daha çok Gürcistan'a yöneldiler. Bu yaz döneminde 400 Gürci tır şoförü önce Adana'ya getirildi. Burada Alihocalı köyü yakınlarındaki bir arazide tır üzerinde sınava tabi tutuldular. Ardından da başarılı olanlar Kuveyt'e gönderildi. Biz bin 500-2 bin dolar ücret alırken Gürcüler 800-bin dolara şoförlük yapıyorlar."

Irak'a Türk uçak firmaları çalışmıyor

Irak'a Türkiye'den ve batılı ülkelerden uçak firmasının çalışmaması nedeniyle bu ülkeye firmalar kiraladıkları özel uçaklarla gidiyor. Firmalar ise Irak'a gitmek için hava yolunu daha güvenli buluyor. Bu nedenle daha çok eski doğu bloğu ( Sofyetler Birliğin'den ) ayrılan Moldova, Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya gibi ülkelerin firmalarından Rus yapımı uçakları kiralıyorlar. Antonov 26 tipi uçaklarla hem makine ve teçhizatlarını naklediyorlar hem de işçilerini taşıyorlar.

aa/zaman
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 17:29:33
Güncelleme :10 Ocak 2007 Çarşamba 17:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?