28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kuş gribinde işbirliği

Japonya başbakanı Junichiro Koizumi ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmeye Kuş Gribi damgasını vurdu.

Kuş Gribinden muzdadip iki ülke başbakanı Sağlık bakanları arasında iş birliği kararı çıktı. Bilindiği gibi Japonya, bu ülkedeki 77 kişinin, kuş gribinin hafif bir türüne yakalanmış olabileceğini açıkladı. Kyodo haber ajansı, hükümet yetkililerinin açıklamalarını kaynak göstererek verdiği haberde, vakalara, Tokyo dışındaki Saitama veIbaraki bölgelerinde rastlandığını bildirdi.

Haberde, söz konusu kişilerde, ölüme yol açan H5N1 virüsüne rastlanmadığı, daha zayıf bir virüs olan H5N2 bulunduğuna dair belirtiler olduğu kaydedildi. Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi "Kuş Gribi sadece Türkiye ve Japonya’yı ilgilendirmiyor. Bütün Dünya’yı ilgilendiriyor." diyerek birlikte mücadele mesajı verdi. Başbakan Erdoğan ise ortaya çıkan havanın bir panikten meydana geldiğini, Kuş Gribinin ileri bir noktada olmadığı söyledi. Başbakan Erdoğan bakanlıkların gerekli tedbirleri aldığını da sözlerine ekledi.

'Kuş gribinde tehlike söz konusu değildir'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kuş gribi testleri pozitif çıkanların kontrol altında olduğunu, hastalık ileri bir noktada olmadığı için şu anda herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirterek, ``Durum kontrol altındadır. İlaç ve aşı noktasında herhangi bir sıkıntımız şu anda yoktur`` dedi.

Erdoğan, Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kuş gribi konusunda hükümete eleştiriler yöneltildiğini söyleyen bir gazetecinin, konuyla ilgili ek önlemleri sorması üzerine Erdoğan, Japonya ile bu konuyla ilgili geleceğe yönelik ortak çalışma yapmayı planladıklarını ifade etti.

Erdoğan, Türkiye`de kuş gribiyle ilgili atılan, atılacak adımlar konusunda, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın işin duyulmasından itibaren hemen harekete geçtiğini, her iki bakanlığın kendi alanlarıyla ilgili yapılması gerekenleri koordinasyonla yürüttüklerini anlattı. Konuyla ilgili odalarla, bilimadamlarıyla müşterek çalışmalar içine girildiğini ve adımların buna göre atıldığını kaydeden Erdoğan, ``Maalesef, panik havası adeta Türkiye`yi böyle bir istilanın sardığı izlenimi vermektedir`` dedi. Japon bir gazetecinin, ``Türkiye`nin Irak konusunda Japonya`dan beklentisi nedir?`` sorusu üzerine de Erdoğan, bu konuda ilk adımın Birleşmiş Milletler`in özellikle Irak`taki hakimiyetinin, yol göstericiliğinin daha da artması olduğunu belirtti.

İkinci adımın, Irak`ta demokratikleşme sürecinin artması konusunda yapılan çalışmalar olduğunu belirten Erdoğan, ayrıca Irak`taki tüm etnik unsurların oluşturduğu bir Parlamento`nun teşekkül etmesi için çalışmalar yapılmasının önemine işaret etti. Erdoğan, Japonya`nın küresel sermayenin Türkiye`ye taşınmasında 8. sırada bulunduğunu, bunu yeterli bulmadıklarını belirtti. Erdoğan, ``Bunun daha ileri noktalara taşınmasını istiyoruz, bekliyoruz`` dedi. Türk yılı etkinliklerinin, Japon halkıyla Türk halkı arasında çok farklı bir iletişimin sağlanmasına yol açtığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye`de ``Japon Yılı`` kutlamalarının hazırlıklarını yaptıklarını bildirdi.



.
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2006 Salı 18:54:44
Güncelleme :10 Ocak 2006 Salı 19:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?