16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Lagendijk şehit aileleriyle görüştü

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, AB'nin terörizme karşı yaklaşımının değiştiğini belirterek, ''10 yıl önce daha az bilgi sahibiydik ve saçmalıyorduk. Ama son yıllarda Madrid'de, Londra'da meydana gelen olaylar terörle ilgili algımızı değiştirdi'' dedi. 

Joost Lagendijk, TBMM'de, Şehit Aileleri Federasyonu ve Terör Mağdurları Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hamit Köse ve beraberindeki heyet ile görüştü. 

Köse, görüşmede yaptığı konuşmada, Lagendijk ile Şehit Aileleri Genel Merkezinde görüşmeyi arzu ettiklerini ifade ederek, ''Eğer derneğimize gelseydiniz, şehit verdiğimiz yüzlerce gencin, evladımızın, duvarlarımızda bulunan resimlerini görecek ve bir şehit evinde neler hissedildiğini yaşayacaktınız'' diye konuştu. 

''Gene de, terör başladıktan 20 sene ve 30 bin insanı şehit verdikten sonra sizinle görüşmekten memnunuz'' diyen Köse, ''Sık sık gittiğiniz Diyarbakır'da, görüştüğünüz malum kişiler dışında, bizimle görüşmüş olmanız da bir kazançtır'' ifadesini kullandı. 

Lagendijk'e, ''Vatan görevi için askere yolladığı evladınızı, bayrağa sarılı tabutuyla karşılamanın ne demek olduğunu bilir misiniz?'' diye soran Köse, evlatlarının, vatan savunması için, yasa dışı PKK terör örgütüyle mücadele ederken şehit olduklarını ve bunun gururunun önemli olduğunu kaydetti.

''BU ÜLKENİN AYRILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR''

Hamit Köse, tek millet, tek dil ve tek bayrağın Türkiye'nin vazgeçilmez noktaları olduğuna işaret ederek, Türkiye Cumhuriyetinin nüfus kağıdını taşıyıp da ''Ben Türk değilim'' demenin mümkün olmadığını bildirdi. Köse, yerel bazı deyiş ve lehçelere dayanarak, Türkçe'nin dışında bir başka dil olduğunu söylemenin de mümkün olmadığını savundu. 

Köse, ''Türk bayrağının dışındaki hiçbir simgenin geçerliliği ve değeri yoktur. Bu ülkenin tek bir taşının ve vatandaşının bölünmesi ve ayrılması mümkün değildir'' dedi. 

''Hangi ülkede teröristlere, insanları öldürme ve özgürlüğü yok etme hakkı tanınmaktadır?'' diye soran Köse, İsrail'in 2 askeri kaçırıldı diye Lübnan'ı, ABD'nin ise ikiz kuleleri bombalandı diye El Kaide Terör örgütü için Afganistan ve Irak'ı işgal ettiğini ve kimsenin sesinin çıkmadığını kaydetti. 

Köse, İngiltere'de göz altı süresinin 28 gün, Türkiye'de ise 24 saat olduğunu belirterek, ''Bunlara rağmen Türkiye'de 30 bin kişinin katiline destek çıkılıyor, cezaevi şartları aranıyor'' dedi. 

Parti kapatılmasının da yanlış anlatıldığını dile getiren Köse, ''Türkiye'de bizim de sayısını bilmediğimiz 50-60 tane parti mevcuttur. Bunlar için kapatılma davası açılmıyor da neden bir parti için açılıyor. Demek ki bu parti, zararlı faaliyetler yapmaktadır'' diye konuştu.

''ÜLKENİZDE SUÇLUYU ÖVEN BİR PARTİ VAR MI?''
Lagendijk'e, ''Sizin ülkenizde suçu ve suçluyu öven bir parti var mı? Binlerce insanı öldürdüğü için ömür boyu hapse mahkum olan bir katili lider kabul eden bir parti var mı? Terörizm'den mahkum olan bir milletvekiliniz var mı?'' diye sordu. 

Terör örgütlerinin kullandığı silah ve cephanenin Avrupa ülkelerinden geldiğini öne süren Köse, ''Türkçe'de bir söz vardır: 'Dost acı söyler' diye. Biz sizi dost olarak görmek istiyoruz. Eğer sizde bizi dost olarak görmek istiyorsanız, yaptığınız hataları gözden geçirin ve düzeltin. Demokrasi adına terör desteklenemez, insan ve güvenlik güçleri öldürülemez, biz de katillere destek verilmez'' diye konuştu.

''SINN FEIN İLE GÖRÜŞÜLDÜ VE BAŞARIYA ULAŞILDI''

Joost Lagendijk de heyet üyelerine, ''Başınız sağolsun'' dedi. Türk askerleriyle ilgilenmedikleri yönünde bir kanı olduğunu belirten Lagandijk, askerlerin ölmesinin de düşünülenin aksine kendilerini kaygılandırdığını söyledi. 

Bu konuda görüş farklılıkları olabileceğini bildiren Lagendjik, şunları kaydetti: 

''Sizin her söylediğinizde hemfikir değiliz. Ancak şunu söyleyebilirim: AB'nin terörizme karşı yaklaşımı değişti. 10 yıl önce daha az bilgi sahibiydik ve saçmalıyorduk. Ama son yıllarda Madrid'de, Londra'da meydana gelen olaylar terörle ilgili algımızı değiştirdi. Türkiye'de son aylarda artan PKK saldırılarına sempati duyan kimse yok. DTP'nin kapatılması Türkiye'ye çok fazla bir şey getirmeyecek. Örnek verirsek; Kuzey İrlanda'da IRA ve Sinn Fein'in durumu çok benzerlikler taşıyor. Sinn Fein ile görüşmeler devam etti ve başarıya ulaşıldı.'' 

Öte yandan Lagendjik, ÖDP Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ı Meclisteki odasında ziyaret ederek bir süre görüştü.

aa
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 17:33:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?