19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Laiklik, din ve vicdan özgürlüğüne indirgenemez'

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, laikliğin din ve vicdan özgürlüğüne indirgenemeyeceğini belirterek, Türk Ulusu`nun, laik rejim sayesinde inancını özgürce yaşadığını, inancıyla ilgili değer yargılarını siyasete ve diğer alanlara karıştırmadığını bildirdi.

Laiklik ilkesinin yerleşmediği toplumlarda özgür düşüncenin gelişemeyeceğini vurgulayan Sezer, ``Türk Ulusu, laik, demokratik çağdaş yaşam seçiminden ödün vermeyeceğini kanıtlamıştır`` dedi. Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası`na girişinin 69.

yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Sezer, hedefini çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak biçiminde ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti`nin, Yüce Atatürk`ün önderliğinde Ulusça yürütülen bağımsızlık savaşımının ardından, evrensel değerleri ilke edinerek kurulduğunu ifade etti.

Anayasa`nın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti`nin değiştirilemez, değiştirilmesi önerilemez nitelikleri arasında sayılan laiklikten ne anlaşıldığının, 24. maddesinde belirtildiğini ifade eden Sezer, ``Buna göre, devletin sosyal, ekonomik, siyasal ve hukuksal düzeni din kurallarına dayandırılamaz. Anayasa koyucunun öngördüğü laiklik, her iki maddenin birlikte değerlendirilmesiyle anlam kazanır. Laiklik, ana ilke olarak din ve dünya işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Bunun yanında laiklik kuşkusuz, demokrasinin olmazsa olmaz koşulu, özgürlüklerin güvencesidir`` dedi.
.
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 11:52:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?