22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Lordlar Kamarası Gülen'i tartışıyor

İngiltere'de Lordlar Kamarası'nın gündeminde "Fethullah Gülen'in İslama katkıları" var. Ruşen ÇAKIR Londra'dan bildiriyor

İngiltere’de Lordlar Kamarası’nda düzenlenen konferansta Fethullah Gülen’in ’dönüşüm geçiren İslam dünyası’na katkıları tartışılıyor. Konferans Gülen cemaati tarafından organize edildi.

Londra’da Lordlar Kamarası’nda, Thames Nehri’nin hemen kenarındaki Chalmondeley Salonu’nda 100’ü aşkın kişi “Müslüman Lord” olarak bilinen Lord Ahmed’i dinliyor. Lord Ahmed, “11 Eylül’e açıkça karşı çıkan ilk İslami şahsiyetlerden biri” olarak tanımladığı Fethullah Gülen hakkında övgü dolu sözler sıralıyor. Zaten bu kalabalığın toplanma nedeni “Dönüşüm Geçiren ’İslam Dünyası’: Gülen Hareketinin Bu Sürece Katkıları” başlıklı konferans. Salonda Türkiye’den ve değişik ülkelerden çok sayıda akademisyen bulunuyor. Bazıları aynı zamanda Hıristiyan din adamları. AKP’li Yaşar Yakış, Yusuf Ziya İlbeç, eski ANAP’lı bakan Bülent Akarcalı, Prof. Doğu Ergil, gazeteciler Fehmi Koru, Ali Bayramoğlu, Nazlı Ilıcak ve Nuray Başaran da düzenleyeci Londra Diyalog Derneği ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın davetlisi olarak konferansı izliyorlar. 

80 bin poundluk konferans

Konferans Koordinatörü Dr. İhsan Yılmaz, herhangi bir lordun destek vermesi durumunda Lordlar Kamarası’nda salon kiralamanın mümkün olduğunu, zaten geçen yıl da burada bir konferans düzenlemiş olduklarını söylüyor. Dr. Yılmaz, Lord Ahmed ile beş üniversite ve enstitüden destek aldıklarını, ancak yaklaşık 80 bin poundluk (Yaklaşık 200 bin YTL) bütçenin nerdeyse tümünün Londra Diyalog Derneği (yani cemaat) tarafından karşılandığını belirtiyor. Tebliğciler ve konukların masrafları karşılandığı gibi, tebliğ başına 600’er dolar da ödeme yapılmış. 30’dan fazlası yabancı 49 araştırmacının tebliğ sunacağı Londra Konferansı için “cemaatin rekoru” diyebiliriz. Dr. Yılmaz 1.5 yıl hazırlık yaptıklarını, tebliğ önerilerini 15 kişilik bir akademik seçici kurulun elediğini söylüyor. Konferans bugün Londra Üniversitesi’ne bağlı Afrika ve Şarkiyat Araştırmaları Okulu’nda devam edecek. 24 tebliğde Gülen hareketinin Türk İslamı ile ilişkisi; laiklik ve demokrasiye bakışı; Avrupa Müslümanlarının entegrasyonuna katkıları; Gülen’in teröre karşı tutumu gibi konular tartışılacak.

İzmir’de doğdu ‘global proje’ oldu

Konferansın açılış toplantısında Gülen ve onun hareketini anlatan kısa bir belgesel gösterildi. Perdede Gülen’in değişik dinlerin temsilcileriyle görüşmelerinden kareler, cemaatin okullarından (genellikle başları açık kadın öğretmenlerle yine başları açık kız öğrencilerin bulunduğu) görüntülere “diyalog, hoşgörü, din adına yapılan teröre karşı mücadele” gibi kavramlar eşlik etti. Cemaatin yaygınlaşmasına örnek olarak Samanyolu TV, Zaman gibi yayın organları verildi.

ABD’nin Loyola Üniversitesi’nden Prof. Marcia Hermansen, Gülen’in 1970’li yıllarda İzmir’de başlattığı bu hareketin önce ülke çapında geliştiğini, ardından Türk cumhuriyetlerine ve sonra Asya ile Afrika’da yayıldığını ve nihayet Batı’ya da açılarak “global bir proje” haline geldiğini anlattı. Prof. Hermansen Gülen’in başarısının sırrını “İslami değerlerle Türk kültürünü harmanlaması” ve “ışık evleri ile yatakhaneler” olarak özetledi.

Vatikan’da İslam ile ilişkiler konusunda üst düzey sorumluluk üstlenmiş olan Prof. Thomas Michel, Gülen’in sadece terörizmi eleştirmediğini, aynı zamanda ona karşı harekete geçtiğini ileri sürdü ve örnek olarak dünya çağındaki okullarını gösterdi.

Derby Üniversitesi’nden Prof. Paul Weller ise Gülen hareketinin başarısını kökünün içerde olmasına, “geleneksel dindarlar”a seslenmesine bağladı.

Vatan
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 15:28:24
Güncelleme :26 Ekim 2007 Cuma 15:38:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehtab yener IP: 88.226.249.xxx Tarih : 26.10.2007 15:51:13

gurur duyuyorum hacamla canım feda olsun sana hocam