28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Lyon Başkonsolosu Özer Aydan'ı hedef gösterdiler

Fransa’nın Lyon kentinde aylık yayınlanan 30 bin tirajli "Lyonmag" adlı dergi, nisan sayısında Başkonsolos Özer Aydan’ın resmini kapaktan kullanarak "Utanç-ayıp" başlığını attı. Editör Philippe Brunet-Lecomte’un kaleme aldığı "Cumhurbaşkanına Açık Mektup" başlığını taşıyan yazıda, Başkonsolos Aydan, Fransa Cumhurbaşkanı’na şikayet edildi.

Türklerin 18 Mart’ta yasadışı yürüyüş yaparak Ermeni soykırımını inkar ettikleri dile getirilen yorumda, Chirac’ın Türklerin cesaretini kırması, 24 Nisan’da sözde soykırım anıtını açması istendi ve "Bir yıl önce yaptığınız gibi, bu utanç karşısında Fransa’nın güçlü sesi olunuz" çağrısı yapıldı. Lyonmag dergisi yönetimini kızdıran olayın Başkonsolos Özer Aydan’ın aralık ayı sayısında yayınlanan sözde soykırım hakkındaki bir yorum için gönderdiği üç sayfalık tepki mektubundan kaynaklandığı anlaşıldı.

Geçen eylülde göreve başlayan Özer Aydan, tepki mektubunda bazı önemli soykırım örneklerine yer vererek Fransa’nın bu soykırımlarda dolaylı olarak rol aldığına değindi. Mektubunda "Başkalarından temizlik bekleyenler, önce kendi kapısının önünü süpürmelidir" ifadesini kullanan Özer Aydan, dergideki yanlışlarla dolu yorumun Fransa’da yaşayan 40 bin Türk kökenli Fransız vatandaşı ile Türkiye’deki 70 milyon Türk halkını rencide ettiğine dikkat çekti.

Başkonsolos, mektubunu "Ermeniler kadar zarar gören bizim büyükannelerimiz ve büyükbabalarımız, katil damgasını yemeyi asla hak etmemektedirler" şeklinde bitirdi. Dergi ise başkonosolosun mektubunu "Ezik bir mektup" başlığı altında, iyice kısaltarak yayınladı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 03:02:19
Güncelleme :21 Nisan 2006 Cuma 03:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?