18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Madencilerin son duası!

ZONGULDAK’ta, 17 Mayıs’ta meydana gelen grizu patlamasında 28 işçinin hayatını kaybettiği, 2 işçiye ise ulaşılamayan TTK Karadon Müessese Müdürlüğü ocağı ilk kez görüntülendi.

Yapılan çalışmalara rağmen facianın izlerinin silinmediği madenin duvarlarındaki “Sen kurtar Allah’ım” yazısı görenlerin tüylerini diken diken etti. Eğilen raylar, raydan çıkarak devrilen vagonlar ile madencilerin parçalanmış baret ve çizmeleri patlamanın şiddetini bir kez daha gözler önüne seriyordu.

Bir ayda açıldı

Su birikintilerinin oluşturduğu küçük göletlerin yanı sıra tavan kısmından düşen malzemeler ile taş ve toprak parçalarının hakim olduğu zeminde güçlükle yürünüyordu. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, eksi 540 kodunda yüklenici firmanın kurum adına galeri sürme çalışmaları esnasında grizu patlamasının meydana geldiğini hatırlatarak, şunları anlattı:

“Patlama, Yeni Servis Kuyusu’nda olduğu için ana kafesi çalıştıramadık. Olayın ikinci günü 3 kişilik kurtarma kafesini çalıştırmayı başardık. Eksi 540 koduna bu kuyudan ulaşabildik. Gelik kuyusundan da kaza yerine ulaşma şansı aradık. Kaza mahalline 300 metre kala göçük meydana gelmişti. Daha sonra arkasından da yeni göçükler oluştu. Göçükleri açma işi yaklaşık bir ay sürdü. Biz patlamanın meydana geldiği kuyudan kurtarma kafesini çalıştırıp tahlisiyeci arkadaşlarımız ve diğer çalışanlarımızın özverili çalışmaları neticesinde 28 madencinin cenazesini aldık. Eğer bu kafesi çalıştıramasaydık, göçüklerin açılmasını bekleyecektik ve cenazeleri 1 ay sonra alabilecektik.”

Metan böyle izleniyor

MADENLER gaz sensörleriyle sürekli izleniyor. Gaz değeri çıktığı zaman bilgisayar ekranında renk değişiyor ve sesli uyarı yapılıyor. Risk görülürse, görevli ocağı boşaltma yetkisini kullanıyor.

İkisi hâlâ kayıp

ULAŞILAMAYAN iki madencinin eksi 720 kodundaki kuyuda olduklarının tahmin edildiğini belirtilen Burhan İnan, kuyuyu dizayn eden Çin şirketinin tamir edeceğini söyledi. Tamiratın 3,5-4 ayı bulabileceğini belirten İnan, kuyu çalıştıktan sonra madendeki işlere kalan yerden devam edileceğini anlattı.

Burhan İnan, madende patlama meydana gelmesi için “3 faktörün” bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Metan gazı, oksijen ve ateş kaynağı, belirli koşullar oluştuğunda patlamaya yol açar. Burada grizunun ortamının kesilen ince kömür damarından ani boşalmayla ortama yayıldığını görüyoruz. Grizu ve oksijenimiz var, fakat ateş kaynağı konusunda fikir sahibi olamadık. Mutlaka grizunun patlaması için ateş kaynağının olması lazım. Bu insan kaynaklı da makine kaynaklı da olabilir. Bütün makinelerimiz anti grizuludur, yanmaz ve alev sızdırmaz özelliklidir. Normale göre 5 kat pahalıdır. Yurtdışında imal edilmişse 20 kat pahalıdır.”

AA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2010 Cumartesi 21:56:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?