20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Mafyanın yeni resmi dili Türkçe

İngiliz basını ülkelerindeki mafyanın geçirdiği sosyal ve idari dönüşümü çok uluslu bir şirketin CEO'su gibi çalışan büyük uyuşturucu baronu Abdullah Baybaşin (46) örneği üzerinden inceledi.

Basın suç örgütlerini artık İngiliz ve İtalyan mafya babalarının değil, Baybaşin gibi Türk, Rus ve Arnavut ikinci nesil 'işadamı' niteliklerine sahip yabancıların yönettiğini yazdı. Basına göre, Türkler uyuşturucu, Arnavutlar seks ticaretini, Ruslar ise kara para aklamayı kontrol ediyor.

400 YABANCI PATRON
İskoçya'da yayımlanan Scotsman gazetesi, "Yıllık 18 milyar doları bulan sektördeki kirli para artık Baybaşin gibi 400 yabancı patronun elinde. Çoğu eğitimli ve uluslararası şirket yöneticilerinin niteliklerine sahip" tespitinde bulundu. Gazete, 2006 yılında uyuşturucu kaçakçılığından tutuklanıp 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Baybaşin için, "50 milyar dolarlık uyuşturucu imparatorluğunu profesyonel bir yönetici gibi yıllarca idare etti. Baybaşin'i polis ancak beş yılllık büyük bir çalışma sonunda mahkemeye çıkarabildi" diye yazdı. Baybaşin tutuklandıktan sonra işin başına küçük kardeş Abdullah Baybaşin'in geçtiği belirtiliyor.

JARGON DA TÜRKÇELEŞTİ
Baybaşin ile beraber mafya dünyasında Türkçe'nin de etkisi arttı. Gazete, mafyanın modern iş dünyasını aratmayan kurallarını tanımlarken eskiden başvurulan Sicilya mafyasının "Omerta" kelimesi yerine Türkçe "Kanun" kelimesini kullandı. "Sadece İtalyan ve İngilizlerden oluşan yönetici kesim değil, yeni kuşakla beraber yeni mafyanın "Kanun"ları da değişti" ifadesini kullandı. Gazete, Baybaşin'in imparatorluğunu eski mafya liderlerinin silah ve fiziksel korkuya dayanan demode yöntemi yerine uluslararası şirketlerin modern kuralları ile yönettiğini kaydetti. Afganistan'dan Latin Amerika'ya kadar bir çok farklı ülkede çok iyi örgütlendiğini vurguladı.

Avrupalı Escobar Hüseyin Baybaşin
DİYARBAKIR Lice doğumlu olan 52 yaşındaki Hüseyin Baybaşin'in, 2002 yılında yakalanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı Hollanda'dan, Avrupa'nın eroin ticaretini yürüttüğü ileri sürülüyor.

Baybaşin, Avrupa'nın Escobar'ı olarak isim yaptı. Dünyanın kokain merkezi Kolombiya'daki ünlü Medellin kartelinin patronu Escobar'a benzetilen Baybaşin, uyuşturucu savaşlarının sorumlusu olarak gösteriliyor. Baybaşin'in ailesinden birçok kişi halen cezaevinde bulunuyor. Yaklaşık 30 yıl uyuşturucu ticareti yaptığı iddia edilen Baybaşin'in hâlâ uyuşturucu trafiğini cezaevinden yönettiği ileri sürülüyor.

Avrupa'daki uyuşturucu trafiğinin Hüseyin Baybaşin yakalandıktan sonra ağabeyi Abdullah Başbaşin tarafından yürütüldüğü iddia ediliyor. Baybaşin, Mart 1998'de Hollanda sınırındaki villasına düzenlenen baskın sonucu yeğeni Giyasettin Baybaşin ile birlikte yakalandı.

Sabah
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 08:17:19
Güncelleme :12 Mart 2008 Çarşamba 08:22:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.236.xxx Tarih : 12.03.2008 20:03:14

bu avrupalılarda işlerine geldimi kürt ,kürtçe , kürtlere özgürlük diyorlar bir suç işlendiği zaman aynı adamlar türk oluveriyor karar verin bu eroin kaçakçıları türkmü kürt mü