22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Mağdur olan yolcuya tazminat

İzmir'de, hamile bir kadın, randevuya yetişmek için bindiği uçağın seferi iptal edilince şirketi mahkemeye vererek maddi ve manevi tazminat kazandı.

İzmir 10. Sulh Hukuk Mahkemesi iptal edilen uçuştan dolayı hamilelik kontrolüne zamanında gidemeyen Tülin Çalışkan'a bin YTL manevi tazminat ile fazla ödediği uçak biletinin parasını ödenmesine karar verdi.

Sözkonusu olay, yaz tatili için İzmir'e ailesinin yanına gelen Tülin Çalışkan'ın randevusunu yetişmek için bir havayolu şirketinden bilet almasıyla gerçekleşti. 7 Ağustos 2006 sabahı 07.00 uçağıyla Ankara'ya gitmek üzere uçağa bindiğini aktaran Çalışkan, yaklaşık yarım saat sonra hiçbir açıklama yapılmadan uçuşun iptal edildiğini söyledi. Bunun üzerine saat 09.30'da Ankaradaki randevusuna yetişmek için başka bir havayolunun saat 10.25 uçağından bilet bulan Avşar, randevusuna yetişemedi. Daha sonra Avşar, avukatı Özlem Altınparmak aracılığı ile İzmir 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemeye gerekçe olarak aldığı ikinci biletin 87 YTL'lik farkını ve kendisine bildirimde bulunulmamasını, randevusunu kaçırması ve bu süreçte çektiği sıkıntıları gösteren Çalışkan, bin YTL manevi tazminat istedi.

Davada talep ettikleri miktarının azlığından anlaşılacağı gibi amacının zenginleşme olmadığını söyleyen avukat Altınparmak, ''Bu davayı açmamızdaki asıl amaç ileride mağdurlar tarafından açılacak bu ve buna benzer davalar için emsal niteliğinde olacak karara imza atmaktır. Bu konuda hakları olan ve bu haklarına saygı duyulmasını bekleyen insanlara küçük de olsa bir katkıda bulunmaktır.'' dedi.

Üç duruşmada biten davadan sonra mahkemenin kararı verdiğini anlatan Altınparmak, davanın temyize gideceğini kaydetti.

İzmir 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, verdiği gerekçeli kararında, davalı şirketin mahkeme masraflarının yanısıra davacının ödediği bilet farkının da yasal faizleriyle birlikte ödenmesine karar verdi. Mahkeme, manevi tazminat için de, davacının hamilelikten dolayı bu olayda hassas bir durumunun olduğunu ve manevi ıztırap çekmesini gerekçe olarak gösterdi. Mahkeme, bundan dolayı havayolu şirketinin, davacıya yasal faizleriyle birlikte bin YTL manevi tazminat ödemesine hükmetti.

cihan
zaman/cha
Yayın Tarihi : 20 Mart 2007 Salı 16:03:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?