19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Mahalle ve sokak isimlerine yasak

Mahalle ve sokaklara yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadelerin konulmayacağı, yabancı ülke mensuplarının isimlerinin verilmesinden önce de Dışişleri Bakanlığı’na danışılacağı bildirildi. 

İçişleri Bakanlığı’nca çıkartılan “Adres ve Numaraya İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Binaların numaralandırılması, numaralandırılan binalara ait adreslerin Ulusal Adres Veri Tabanına işlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlenmesi amacıyla çıkartılan yönetmelikte, mahalle ve sokaklar adlarının “Anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemeyeceği” vurgulandı.
 
YABANCI KELİMELERE YASAK
 
Yönetmelikte mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlere yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adların da konulamayacağı kaydedildi. Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmesi ise Dışişleri Bakanlığı’ndan alınacak uygun görüşe göre olabilecek. 

LEVHALAR 

Öte yandan bir belediye sınırları içindeki, bütün sokak ve meydan levhalarının malzeme, renk ve boyut bakımından, bir örnek olarak hazırlanacağı belirtilen yönetmeliğe göre, sokak ve meydan levhaları genişliği 20 santimetreden az, uzunluğu 60 santimetreden fazla olmamak şartıyla, dikdörtgen şeklinde, dayanıklı malzemeden yapılacak. Sokak adı veya numarası veya meydan adı, koyu renk bir zemin üzerine beyaz renk ile yazılacak.

ANKA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2006 Pazartesi 11:41:59
Güncelleme :31 Temmuz 2006 Pazartesi 11:54:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?