18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Mahallenizin AKUT’unu kurun'

İstanbul Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, olası bir depremde kurtarmanın yetersiz kalacağını söyleyerek ‘İstanbullu her vatandaşın arama-kurtarma eğitimi alması gerek, valilik olarak bu eğitimleri vermeye hazırız’ dedi.

Dünya Bankası’ndan olası bir İstanbul depremine karşı tedbirler için sağlanan ve 2006 yılı başında kullanılmaya başlanacak 400 milyon dolarlık kredinin 9,97 milyon dolarlık kısmı ‘Her Mahalleye Afet İstasyonu’ ve ‘Mahalle Afet Gönüllüleri’ projelerine ayrıldı.

İstanbul’da olası büyük bir depremde Türkiye’deki tüm arama-kurtarma ekiplerinin yetersiz kalacağına dikkat çeken Afet Yönetim Merkezi’nden Sorumlu Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, ‘Arama-kurtarmada ilk 72 saat çok önemli. Ne kadar çok eğitimli ekip olursa o kadar iyi. İstanbul’da yaşayan her vatandaşın arama-kurtarma ve ilkyardım eğitimi alması gerek. Valilik olarak her mahallede 50-200 kişiye bu eğitimleri vermeye hazırız. Eğitimi sivil savunma uzmanları, sağlık ekipleri, itfaiyeciler mahallelerinde 36-45 saat uygulamalı eğitim verecek’ dedi.

3 YILDA BİTİRECEĞİZ

Karahasanoğlu, projenin tamamlanması için 5 yıl süre tanındığını, ancak 3 yıl içinde çalışmaları bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Afetten sonraki kullanım önemine, ulaşım kolaylığına göre bazı kamu binalarının güçlendirilmesine öncelik verildiğini belirten Karahasanoğlu şöyle konuştu:

"Hastanelerimizin özellikle yoğun bakım, ameliyathane, dahiliye, ortopedi, çocuk hastalıkları bölümleri güçlendirilecek. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları ve Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi öncelikli hastanelerden. Çünkü, bu hastaneler, ana yol üzerindeler, geniş bahçeye sahipler ve hava ulaşımına müsaitler. Afet anında en çok bunlar hizmet verebilir, ama bir Şişli Etfal’e bugün bile ulaşmak zor."

AKOM’da ‘kış zirvesi’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Genel Sekreter Mesut Pektaş başkanlığında, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM), çeşitli kamu kuruluşlarının da katılımıyla ‘kış zirvesi’ düzenledi. Çıkan kararlar şöyle:

Belediye araçlarında kar lastiği kullanımına geçilecek.

Kötü hava koşulları ile yaklaşık bin personel ve 419 araçla 24 saat mücadele edilecek.

Vatandaşların kötü hava koşullarından en az etkilenmesi için A, B ve C planları uygulanacak.

Hastaneler, otobüs durakları, alışveriş merkezleri, iskeleler gibi yerler için karla mücadele ekipleri oluşturulacak.

Deprem konteynırları güvende

Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, mahallelerde oluşturulan ekiplerin, güvenli bölgelere alınan deprem konteynırlarındaki malzemelerinden yararlanacağını belirtti. Karahasanoğlu, ‘23 ilçede 68 konteynır soyulduğu için bunları güvenli bölgelere aldık. Anahtarları kaymakamlarımızda’ dedi.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 03:29:07
Güncelleme :18 Kasım 2005 Cuma 03:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?