20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Marmara Denizi'nde kirlilik alarmı

Marmara'daki balıkların türleri hızla tükeniyor


Marmara Denizi kirlilik yüzünden yine alarm vermeye başladı. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin yürüttüğü araştırmalarda Marmara'da son dönemde balık türleri ve miktarlarında önemli oranda azalma meydana geldiği tespit edildi.


Müsilaj denilen tek hücreli organizmaların yoğunlaşarak deniz dibini kapladığı anlaşıldı. Akademisyenler, acil önlem alınmadığı takdirde yakın zamanda Marmara'da balıkçılığın durma noktasına geleceğini vurguluyor.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, denizin hiçbir dönemde olmadığı kadar kirlendiğini ve canlıların hayatının tehlikede olduğunu belirtiyor. Öztürk, "20 sene önce Marmara'da orkinos bile vardı. Kılıç ve kalkan balığı da bulunuyordu. Bu balıklar artık yok. Şimdi tutulan balık türlerinde ve miktarlarında ciddi azalmalar var. Diğer deniz canlılarının tür çeşitliliğinde de aynı durum söz konusu." bilgisini veriyor. Marmara Denizi'nin korunması konusunda bir yasa çıkarılması gerektiğini söyleyen Öztürk, kaçak balık avcılığı ile aşırı avlanmanın da sorunları artırdığını kaydediyor. Doç. Dr. Yelda Aktan ise kirlilik yüzünden denizin yüzeyinde müsilaj denilen canlıların türediğini anlatıyor. Ekosisteme zarar veren bu organizmaların balık ağlarını tıkadığına da dikkat çekiyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 03:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?