19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Mayınlar çocukları vuruyor

Şırnak’ın İkizce Köyü’nde iki kardeşin, kurcaladıkları roket başlıklarının patlaması sonucu ölmesi ile yeniden gündeme gelen mayın tartışması, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) raporunda ayrıntıları ile yer aldı. Raporda, ölen ya da yaralananların çoğunlukla oyun oynayan çocuklar olması dikkat çekildi. 

Geçen ay yayınlanan “TİHV 2005 Raporu”nun “Kara Mayınları” başlıklı bölümünde yer alan ölüm ve yaralanmalardan bazıları şu şekilde sıralandı: 

“-Diyarbakır’ın Dicle İlçesi yakınlarındaki Ziyaret tepesindeki askeri bölgede buldukları bir bombayı kurcalayan Zafer Biroğlu ve Cahit Eşsiz adlı çocuklar yaralandı. Biroğlu’nun iki parmağı koptu, Eşsiz, yüzünden yaralandı. 

-Gaziantep’in Geneyik Köyü yakınlarında hayvan otlatan Harun Kaygu (13) adlı çocuk arazide bulduğu havan topu mermisinin patlaması sonucu öldü. 

-Mardin’in Nusaybin İlçesi’ne bağlı Taşburun köyünde mayın patlaması sonucu M. Latif Yılmaz (14) adlı çocuk öldü. 

-Ağrı’nın Patnos ilçesi yakınlarındaki askeri bölgede buldukları bombayı kurcalayan İsmail Işık (15) öldü, Emrah Akbay (10) ve kardeşi Adem Akbay (9) yaralandı. 

-Mardin’in Savur İlçesi Serenli Köyü Beşevler Mezrası yakınlarında buldukları bir bombayı kurcalayan çocuklardan Ahmet Akın (10) öldü, Necdet Oral ağır yaralandı. 

-Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne bağlı Esendere Beldesi yakınlarında mayına basan Özcan Önal (9) ve Kerem Tosun (7) öldü. 

-Şırnak’ın Cizre İlçesi’ne bağlı Tepe Köyü yakınlarında mayına basan Celal Sahur (16) adlı çocuk yaralandı.”
anka
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 09:24:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?