16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

MEB müsteşarı hapisten kurtuldu

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci'yi, 'görevde keyfi davranmak' suçundan beş ay hapis cezasına çarptırdı. Birinci'nin hapis cezası bin 650 YTL adli para cezasına çevrilerek ertelendi.

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi'ndeki duruşmaya, Birinci'nin avukatları Hüseyin Yıldırım ve İlknur Uçar katıldı. Avukat İlknur Uçar, Müsteşar Birinci'nin beraatine, aksi takdirde müvekkili lehindeki hükmün uygulanmasına karar verilmesini istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zafer Ediş ise Birinci'nin cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, 'görevde keyfi davranmak' suçunun sabit olduğu anlaşıldığından 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 228/1'inci maddesi gereğince Birinci'nin altı ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Sanığın yargılama aşamasındaki olumlu tutum ve davranışları nedeniyle cezası beş aya indirildi. Heyet, Birinci'nin beş ay süreyle kamu hizmetlerinden yasaklanmasına da karar verdi.

Birinci'ye verilen cezayı bin 650 YTL adli para cezasına çeviren mahkeme heyeti, 'sanığın geçmişi, şahsi hali, yargılamadaki olumlu tutum ve davranışları ve ileride bir daha suç işlemeyeceği kanısı uyandığından' verilen cezanın ertelenmesine oy birliğiyle karar verdi.

Müsteşar Necat Birinci, Batman İl Milli Eğitim Şube Müdürü iken Mecitözü'ne atanan Fahrettin Öztürk'ü yargı kararına rağmen görevine iade etmemekle suçlanıyordu.

Diğer davalar

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, Birinci'yi, daha önce de üç ayrı davada TCK'nın 228'inci maddesine göre hapis cezasına çarptırmış ve bu cezaları adli para cezasına çevirerek ertelemişti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bu kararlardan birinin temyiz incelemesini yapmış ve 4'üncü Ceza Dairesi'nin kararını onamıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kesinleşen ilk mahkumiyet kararından sonraki davalarda verilen hapis cezalarının para cezasına çevrilmemesi ve ertelenmemesi gerektiğini ileri sürerek temyiz etmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda bulunan iki davaya ilişkin temyiz istemleri henüz sonuçlanmadı.
Cnn Türk
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 18:40:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?