27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

'Meclis ve yargı silahlanmada seyirci'

Havaya açılan ateş sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bugün konuyu manşetine taşıyan Radikal gazetesi Meclis ve yargının olanlara seyirci kalmasını eleştirdi.

Radikal gazetesinin bugünkü sayısında yer alan Demet Bilge Ergün imzalı haberde, Türkiye'de yılda ortalama 700 kişinin 'maganda kurşunu'na kurban gittiği ifade edilen haberde, faillerin yüzde 87'sinin hapis cezası almadığı belirtildi.

Failler arasında milletvekillerinin de bulunduğu vurgulanan haberde, milletvekillerinin basında çıkan fotoğraflarından TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın rahatsız olduğu ve Arınç'ın 'Meclis'in saygınlığına gölge düşürdüğü' açıklamasına da yer verildi.

Havaya ateş açmanın cezasının sadece 54 YTL olduğu belirtilen haberde, eski ve yeni TCK'da konunun nasıl işlendiğine de dikkat çekiliyor.

Haberde, "magandalara yönelik cezalar eski TCK döneminde sık sık eleştiriliyordu. Eski TCK'da bu durumda 'dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek' maddesi işletiliyor ve beş yıla kadar hapis öngörüyordu. Yeni TCK'da cezalar arttı. Artık ölüm olması durumunda 'olası kast' maddesiyle 25 yıla kadar hapis veriliyor" deniliyor.

<b>Haberde ayrıca, yaşanan son olaylara da yer veriliyor: </b>

Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı kazandığı 17 mayıs 2000'de ruhsatsız tabancasıyla sokakta ateş açan F.Y. hakkında Tuzla Asliye Ceza Mahkemesi, '..bu gibi sevindirici olaylar sonucu silahla ateş edildiğini, halkın da bu şekilde tabancayla yapılan atışta korku ve paniğe kapılmasının da mümkün olmadığını' belirterek beraat kararı verdi. Yargıtay bu kararı bozdu, mahkeme direndi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu hapis cezası verilmesini istedi.

2005 yılının eylül ayında Tekirdağ'da birbirlerine ateş eden iki kişi, evinin balkonunda ders çalışan 13 yaşındaki Arda Karaçalı'yı yanağından yaraladı. Gözaltına alınan A.K. ve C.Ç. tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

Erzurum'da ağabeyi Fatih B.'nin düğününde ruhsatlı silahıyla beş el ateş eden Muhammet B. önce gözaltına alındı sonra serbest bırakıldı. 'Meskûn mahalde silah kullanmak' suçundan yargılandı. Mahkemede sanığa geçen haziran ayında sadece beş yıl düğüne gitmeme cezası verildi.

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde 2005 yılı ağustos ayında kendi kına gecesinde havaya ateş açarak sekiz yaşındaki yeğeni İbrahim Dalkılıç'ın ölümüne yol açan G. Dalkılıç, olaydan sonra tutuklandı. Sanık 1.5 ay sonra çıkarıldığı ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Denizli'nin Buldan ilçesinin kurtuluş günü kutlamalarında havaya av tüfeğiyle ateş açan belediye çalışanı gözaltına alınınca araya MHP'li Belediye Başkanı Temel Başbuğ girdi. Başbuğ, "benim talimatımla ateş etti. Kutlama gününde bu bir gelenektir" deyince işçi hakkında yasal işlem yapılmadan serbest bırakıldı.

Trabzon'da alkollüyken ruhsatsız silahıyla havaya ateş açan kamyon şoförü Hüseyin E. 'korku ve panik yaratan şekilde ateş edip genel güvenliği tehlikeye sokmak' suçundan mart ayında beş ay hapis cezasına çarptırıldı. Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi hapis cezasını erteledi ve sanığın içkili mekanlara girmesini yasakladı.

<b>"Boşuna ihbar etmeyin" </b>

Antalya'nın Alanya ilçesi Cikcilli beldesinde akrabalarının düğününe giden A.Ş. ve İ.Ş. isimli kardeşler silahlarla havaya ateş açtı. Bir vatandaşın ihbarı üzerine düğün evine giden polis, iki kişiyi gözaltına aldı. Zanlılar geceyi poliste geçirdi ve savcılık tarafından sabah serbest bırakıldı.

Adana'da 19 Mayıs mahallesindeki bir düğünü evinin damından izleyen Ali Ç., pompalı tüfeğiyle ateş etti. Tüfekten çıkan saçmalar 11 kişiyi yaraladı. Olaydan sonra yakalanan zanlı "düğün sahiplerine jest olsun diye ateş ettim" dedi ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Radikal
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2006 Perşembe 15:45:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?