22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Meclis'e 4 parti girecek

Dünyanın en büyük bankacılık topluluğu CitiGroup, son Türkiye raporunda uluslararası yatırımcılara 22 Temmuz seçimlerinin ardından 4 partili bir parlamento olasılığına hazır olmaları uyarısında bulundu. 

Rraporda AKP, CHP-DSP, Demokrat Parti ve MHP’nin yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e gireceği sonucuna yer verildi. İnternet haber sitesi Gazeteport’ta yer alan rapora göre seçimin ardından Türkiye’yi yönetecek hükümet bir koalisyon olacak.

Yapılan son 7 büyük seçim anketinin ortalamalarını, uluslararası kabul görmüş D’Hont metoduyla parlamentoya indirgeyen banka, muhtemel hükümet senaryolarını da aktardı. Anketin sonuçlarına göre tek parti hükümeti matematiksel olarak imkansız görünürken, AKP’nin içinde bulunmadığı tek hükümet formülünün de CHP-DP-MHP’den oluşan üçlü bir koalisyon olduğu belirtildi.

Kararsızlar belirleyecek

CitiGroup raporunda seçimlerde kilit rolü yüzde 16.9’luk oy oranına sahip kararsızların oyanayacağı kaydedilirken, bu seçmenlerin tercihinin Meclis aritmetiği üzerinde önemli etki yapacağı belirtildi. Raporun sonucuna göre, kararsızlar dışarda bırakıldığında AKP’nin oyunun yüzde 30.8 olduğu görüldü. CHP’nin DSP ile birleşmesinin ardından iki parti oylarının aritmetik olarak eklenmesi sonucu ortaya çıkan oy oranı yüzde 16.8, Demokrat Parti’nin oy oranı ise 10.9’a çıktığı kaydedildi. MHP’nin oyunun ise kararsızlar hariç yüzde 8.4 olduğu belirtildi. Kararsızların dağılımı yapıldığında ise AKP’nin oy oranını yüzde 37, CHP-DSP’nin yüzde 20.2, Demokrat Parti’nin ise yüzde 13.1’e ulaştıracağı tespiti yapıldı. Ayrıca MHP’nin de kararsızlardan gelecek oylarla payını yüzde 10.1’e yükselterek Meclis’e gireceği tahmininde bulunuldu.





Vatan
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 08:58:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?