19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Medeniyet' çağrısı

Türkiye ve İspanya başbakanları, Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanması üzerine hafta sonunda İslam ülkelerinde meydana gelen şiddetli protestoların ardından, bugün ortak bir bildiri ile saygı ve sükunet çağrısı yaptılar.

Kasım ayında başlatılan ``Uygarlıklar ittifakı`` girişiminin ortak başkanlığını yapan Tayyip Erdoğan ile Jose Luis Rodriguez Zapatero, International Herald Tribune gazetesinde yer alan açıklamada, karikatürlerin yol açtığı gerginliğin artmasından giderek daha çok kaygı duyduklarını söylediler.

Yazıda, ``Ardında her iki taraf arasında sadece güvensizlik ve anlayışsızlık bırakacak olan bu durumu bir an önce yatıştıramazsak, bu herkesin kaybı olacaktır`` denildi.

``Bu nedenle saygı, sükunet ve mantığın sesine kulak verilmesi çağrısı yapmak zorunludur.`` Hafta sonunda meydana gelen İslamcı gösterilerde Suriye`nin başkenti Şam`da Danimarka ve Norveç büyükelçilikleri yakıldı, Lübnan`ın başkenti Beyrut`taki Danimarka konsolosluğu da ateşe verildi.

Zapatero ve Erdoğan`ın önderliğini yaptıkları Uygarlıklar İttifakı, Batı ve İslam dünyaları arasında daha etkin bir anlayış geliştirmeyi hedefliyor ve Türkiye ile İspanya`nın Doğu ile Batı arasında oynamış oldukları tarihi geçit rollünü vurguluyor.

.
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2006 Pazartesi 13:37:41
Güncelleme :6 Şubat 2006 Pazartesi 13:47:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?