31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Merakla beklenen açıklama geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı Ergenekon davası sanıklarının CHP ve MHP'den milletvekili adayı olacaklarına ilişkin haberlerle ilgili, "Her siyasi parti bu tür tasarruflarda, gerek Seçim Yasası'nın, gerek yasalarımızın elverdiği çerçeve içerisinde istediği şekilde hareket eder. Tabii istediği şekilde hareket ettikten sonra da onların hareketinden çok milletimizin takdirleri çok çok önemlidir. Milletimizin takdirleri de bireysel değildir, milletimizin takdirleri geneldir. Bunun yansımasını da en güzel şekilde Haziran 2011'de görürüz" değerlendirmesini yaptı. Erdoğan, İstanbul'daki taraftar eylemine katılanları da, 'belli bir siyasi parti tarafından organize edilen grupçuklar' olarak nitelendirdi.

Başbakan Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşen AK Parti'ye katılım töreninden ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin 'Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 18. yılı olması dolayısıyla soruyorum. 18 yıl içinde Mumcu'nun katillerinin arkasındaki güçlerle birlikte ortaya çıkarıldığını düşünüyor musunuz?' şeklindeki sorusu üzerine, olayın zanlılarının yakalandığını, tutuklu olarak da mahkemelerinin sürdüğünü söyledi. Erdoğan, bugüne kadar olan sürecin yargıya ait süreç olduğunu belirterek, "Bu yürütmeyle alakalı bir süreç değil. Tabii biz temenni ederiz ki, bir an önce burada da yargı kararını vermiş olsun ve gerek aile, gerek millet, gerek bizler de devletçe netliğe kavuşması sebebiyle huzur bulalım" dedi.

POLİSLERİN ASKERLİK HİZMETİ

Polislerin askerlik hizmetiyle ilgili yeni düzenleme ile ilgili bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. maddesinde yeni bir düzenleme yapıyoruz. Bu düzenlemeye göre gerek Polis Akademisi mezunu, gerek 2 yıllık Yüksek Okul'u bitirmiş olanlar 10 yıl polislik görevini yaptıktan sonra askerliğini yapmış sayılacak. Bu arada yine askerlik görevini yapmakta olanlar şu anda bu kanun çıktığı andan itibaren orada askerlik görevi durdurularak, terhis edilecek. Bir de, şu anda 38 bin kişilik bir yığılma var. Bu yığılma da bu yasadan istifadeyle askerliğini yapmış olacaklar. Fakat bu 10 yılı tamamlamayanlar o zaman askerliği yapmamış olacaklar, dolayısıyla askere sevk edilecekler."

ERGENEKON SANIKLARININ MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI

Bazı Ergenekon sanıklarının CHP ve MHP'den milletvekili adayı olacaklarına yönelik haberlerin anımsatılması üzerine Erdoğan, "Her siyasi parti bu tür tasarruflarda, gerek Seçim Yasası'nın, gerek yasalarımızın elverdiği çerçeve içerisinde istediği şekilde hareket eder. Tabii istediği şekilde hareket ettikten sonra da onların hareketinden çok milletimizin takdirleri çok çok önemlidir. Milletimizin takdirleri de bireysel değildir, milletimizin takdirleri geneldir. Bunun yansımasını da en güzel şekilde Haziran 2011'de görürüz" dedi.

"İSRAİL'İN MAVİ MARMARA RAPORU SİPARİŞLE HAZIRLANDI"

İsrail'in Mavi Marmara ile ilgili olarak, 'İsrail askerlerinin müdahalesinin uluslararası hukuka uygun' olduğuna ilişkin raporunun sorulması üzerine Erdoğan, bunun sipariş üzerine hazırlanmış bir rapor olduğunu söyledi. Erdoğan, "Kendi ülkesinde hazırlatılan bir raporun kıymeti harbiyesi olabilir mi? Şu anda Cenevre'den çıkan sesi, çıkan raporu gördünüz. Bu olayın uluslar arası sularda, alçakça, vahşice bir olay olduğu o raporda ifade edildi. Şu anda yapılmakta olan panel çalışmaları devam ediyor. BM'nin bu konuda yakın takibi var; bizler bu işin takipçisiyiz. Yani benim nezdimde bu hazırlanan raporun kıymeti harbiyesi, geçerliliği yoktur" diye konuştu.

CHP'nin 1980'lerde yaşanan olaylarla ilgili 'Hakikat Komisyonu' kurulması önerisiyle ilgili bir soruya da Başbakan Erdoğan, "O onların kendi takdiridir. Bizim için önemli olan bunun içeriğidir. Zarf-mazruf meselesi. Biz zarfla değil, mazrufla uğraşıyoruz" karşılığını verdi.

"NE KADAR GİZLİ KAPAKLI ŞEY VARSA AÇIĞA KAVUŞSUN"

Balyoz Darbe Planı kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı'nda arama yapıldığının hatırlatılması ve burada örgütün 2008'e kadar aktif olduğu, darbe planlarının gerçek olduğuna ilişkin bilgilere ulaşıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Erdoğan şunları kaydetti:

"Burada açıklamalar olmadıktan sonra benim şu anda bir açıklama yapmam doğru olmaz. Şu anda bunlar artık savcılık elinde olan dosyalar. Savcılığın bizzat yapmış olduğu bir operasyon ve dosyaların hepsi kendisinde ve süreci de bizzat kendisi yürütüyor. Temennimiz odur ki, ne kadar gizli kapaklı şeyler varsa bunlar açığa kavuşsun ve ülkemiz de bu tür şeylerde şeffaflık olayını gerçek yüzüyle görmüş olsun."

AKTÜTÜN'DEKİ SİLAHLAR

Başbakan Erdoğan, Aktütün Karakolu yakınındaki bir depoda bulunan silahlarla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu konuda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'den bilgi aldığını dile getirdi. Erdoğan, "Bu bilgilere göre, geçmişten itibaren çevrede bulunmuş ve taşınma esnasında da bunların orada hurdalık diye ifade edilen bölgede bırakılmış olan, bir kısmı unutulmu olanlar 10 yıl polislik göreş olan silahlar mahiyetinde. Bunların da zaten çok büyük sayıda olmadığını, tamamıyla bunların aramalarda ya da ele geçirilen silahlar olduğu mahiyetinde. Kendi envanterinde olmayışları da buradan geliyor" dedi.

LÜBNAN'DAKİ SİYASİ KRİZ

Lübnan'da yaşanan siyasi krizin çözümü için uluslararası toplantı yapılması kararı ile ilgili bir soru üzerine Erdoğan, bu sürecin şu anda kesintiye uğradığını söyledi. Erdoğan, "Lübnan şu anda kendi içinde kendisi olayı çözme konumunda. Parlamento kendi içinde başbakanını tayin etme kararında, bunun adımını atacaklar. Temennimiz odur ki, parlamento kendi içinde yapacağı bu seçimle kararını en isabetli, en hayırlı şekilde versin. Ve bir an önce Lübnan'daki bu çözümsüzlük de çözüme kavuşmuş olsun" şeklinde konuştu.

"AK PARTİ'YE KATILIMLAR GÜMBÜR GÜMBÜR DEVAM EDER"

Ramiz Ongun, Mehmet Ağar gibi isimlerin AK Parti'ye katılacakları yönünde çıkan haberlerle ilgili bir soruya ise Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Bu tür katılımlar olduğunda bunları biz gizli yapmayacağız, açık yapacağız. Ben de gazetelerden bazı şeyleri okuyorum. Şu anda bu söylediklerinizin bizimle herhangi ilgili bir yanı yok. Ama netleştiğinde, herhangi bir şey olursa zaten biz onu ya grup toplantımızda veya partimizin herhangi bir toplantısında açıklarız. Aynen böyle gümbür gümbür bu katılımlar devam eder" diye konuştu.

"BUNLAR, TOPU BOMBA DİYE KARAKOLA GÖTÜRÜRLER"

Bir gazetecinin, 'İstanbul'da tüm taraftarların bir araya geldiği bir eylem oldu. Ama size karşı yapılmış, Galatasaray Stadı açılışında' sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, "Tüm taraftarlar dediğiniz kaç kişiydi? Kimler tarafından organize edildi? Bunlara bakın. Bakın böyle grupçukların belli bir siyasi parti tarafından organize edilen, bu tür olayların hiçbir zaman bizim futbol severleri, spor camiasını ilgilendiren bir olay olmadığını gönül rahatlığıyla ifade ederim. Bunların topu eline verseniz bomba diye karakola götürürler. Ama bunlar karakola da götürme niyetinde olanlar değildir; başka yere götürürler" dedi.

Erdoğan 27 Ocak'ta öğrencilerle Erzurum'da buluşup buluşmayacağı sorusuna da 'Evet buluşacağız' yanıtını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2011 Pazar 17:58:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?