29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Merkez Bankası emeklisine şok

Merkez Bankası Vakfı, Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’nın arasını açtı.

Maliye’nin, Merkez Bankası Vakfı’nın “iktisadi işletme” niteliğinde olduğu gerekçesiyle kurumlar vergisi ödemesi gerektiğini savunan bir denetim raporu hazırladığı ortaya çıktı. Buna göre, Vakfın kayıtlarını inceleyen Maliye denetim elemanları, Vakfın, “bireysel emeklilik sisteminden hiçbir farkı bulunmadığı, gerek sermaye tahsisi, gerek personel istihdamı, gerekse faaliyet boyutunun mahiyeti itibarıyla iktisadi işletme oluşturduğu ve ticari bir organizasyon oluştuğu, dolayısıyla Vakfın iktisadi işletme şeklinde kurumlar vergisi mükellefi olduğu” yönünde bir değerlendirme yaptılar. Bu kapsamda Merkez Bankası Vakfı’nın 2002 - 2003 yılları için kurumlar vergisi ve katma değer vergisi cezası olarak 2 milyar YTL’lik ödemesi gerektiği belirtildi.

Bunun üzerine Merkez Bankası Vakfı, Maliye’ye başvurdu. Vakıf, “kendilerinin 1988 yılından bu yana tabi olduğu kanunlara uygun olarak faaliyet gösteren bir Vakıf oldukları hatırlatılarak, Vakıf varlığı reddedilerek ‘iktisadi işletme’ olarak değerlendirilmesi ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunduğundan bahsedilmesi hukaka aykırıdır” görüşünü iletti. Vakıf aynı zamanda sözkonusu raporun işleme konulmasına karşılık yargı yoluna başvuracağını açıkladı. Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre, vakıflar kurumlar vergisinden muaf tutuluyor. Sadece vakıfların, kendilerine ait iktisadi işletmeleri bulunması halinde bu işletmeler kurumlar vergisiyle ilişkilendiriliyorlar.

Öte yandan Merkez Bankası Vakfı’yla ilgili sözkonusu tartışmanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfa açtığı davadan kaynaklandığı belirtiliyor. Ancak sözkonusu dava önceki gün 24 Aralık Çarşamba günü Vakfın lehine sonuçlandı. Mahkeme, davanın reddine karar verdi. Böylece Maliye’nin de vergi cezasını dayandırdığı “Vakfın iktisadi işletme niteliği taşıdığı” iddiası da hukuken doğrulanmamış oldu.

31.500 YTL MAAŞ


Merkez Bankası Vakfı’nın 5 milyar dolarlık parası var. Vakıf tarafından, Merkez Bankası’ndan emekli olanlara emekli maaşı ödüyor. Emekli maaşından faydalananların sayısının yaklaşık 4 bin 350 kişi. Bankanın eski personeline vakıftan ödenen aylık maaşların 400 YTL’den başlayıp, 31 bin 500 YTL’ye kadar çıkan oranlarda olduğu iddia ediliyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 16:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?