28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Meryem Ana Evi kurtuldu

İzmir'de başlayan ve Kuşadası'na kadar etkili olan orman yangınının, kontrol altına alındığınının bildirilmesinin ardından, yurdun çeşitli yerlerinden yeni yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Orman Bakanı Osman Pepe, Kuşadası'na sıçrayan yangında büyük bir tehlike atlatıldığını açıkladı.

KUTSAL EVİ YANGIN SIYIRDI
İzmir'in Selçuk İlçesi'nde başlayıp Hırıstiyanlığın kutsal merkezi Bülbül Dağı'ndaki Meryemana Evi'ni sıyırarak geçen orman yangını, zümrüt yeşili 300 hektar çam ormanı ile 100 hektar tarım alanını küle çevirdi. Büyük bölümü 25 yıl önce dikilen, güzelliğiyle Selçuk'dan Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ne karayoluyla giden yolcuların yüreklerini titreten genç çam ormanları 23 saatte kül olurken, yangının çıkış nedeni konusunda kesin sonuç elde edilemedi. Sıcaklara birlikte artan orman yangınları giderek yayılırken, Orman Bakın Osman Pepe, Kuşadası'nın büyük tehlike atlattığını söyledi.

Ormanlarımız yanıyor, köyler boşaltılıyor

Dün saat 14.00 sıralarında Selçuk Bülbüldağı'nın eteklerinde, Efes Antik Kentinin arka kapısındaki Yedi Uyuyanlar yakınlarındaki şeftali bahçelerinin bulunduğu bölgeden dumanlar yükseldi. Nem oranının düşük, hava sıcaklığının yüksek, rüzgarın da kuvvetli olması nedeniyle alevler yemyeşil çam ağaçlarıyla kaplı ormanın içinde yıldırım hızıyla ilerledi. Alevler o kadar hızlı ilerledi ki, Bülbül Dağı zirvesindeki Meryamana Evi'ne ziyaret için gelen turistler bile otobüslerle aşağı inmeye fırsat bulamadı, mahsur kaldı. Jandarma yüzlerce turisti patika yollardan, yangın şeritlerinden yaya olarak indirip daha sonra araçlarla Kuşadası'na nakletti.

DYP eski lideri Tansu Çiller'in çiftliğinin bulunduğu Kuşadası Kirazlı Köyü yoluna kadar her yer yandı. Yüz binlerce çam ve zeytin ağacı, tarım arazileri yandı. İzmir, Aydın, Muğla, Denizli Orman ekipleri, havadan ve karadan müdahale etti, ancak alevleri durdurmak mümkün olmadı. Önlem amacıyla Sultaniye ve Yeniköy boşaltıldı. Kuşadası ve Selçuk ormanlarını kül eden yangının başlamasından itibaren herkes Hıristiyan dünyası için büyük önem taşıyan Meryemana evinin kurtarılması için uğraştı.

‘KUTSAL EV' KORUMAYA ALINDI

Evin etrafındaki ormanlar tümüyle yanarken, Hıristiyanların hacı oldukları kutsal ev korumaya alındı. Yangının yolu tehdit etmesine rağmen, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, yetkililerle buraya gelip çalışmaları bizzat yönetti. Yangın yerinde kimsenin kalmaması için papaz evleri, misafirhaneler tek tek kontrol edildi. Bölge boşaltılırken Meryamana Evi girişinde bulunan asırlık çınar ağacının da tutuşmaya başladığını gören bir jandarma astsubay, turistlerin çöpe attığı boş pet şişelerini suyla doldurup ağacı saran alevleri söndürdü. Çalışmalar gece boyunca da devam etti. Çabalar sonucunda alevlerin Muryamana Evi ve yerleşim alanlarına sıçraması önlendi. Ancak Kuşadası halkı ve kentte kalan binlerce turist kentin doğu yamaçlarını kızıla boyayan alevleri korkuyla izledi.

Sabah güneşin ilk ışıklarıyla bu kez uçaklar ve helikopterler yeniden müdahaleye başladı. Rüzgarın da hız kesmesiyle yangın önce Selçuk, ardından da Kuşadası bölgesinde saat 13.00 sıralarında kontrol altına alındı. Tansu Çiller'in çiftliğinin de bulunduğu Kirazlı bölgesine alevler ulaşamadı. Yangında büyük bölümü 25 yıl önce dikilen çam ağaçlarından oluşan yaklaşık 300 hektarlık orman ile 100 hektar incir ve zeytin ağaçlarının bulunduğu tarım arazisinin kül olduğu açıklandı.

250- 300 HEKTAR YANDI

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İzmir'in Selçuk İlçesi'nde Meryamana'nın bulunduğu Bülbül Dağı eteklerinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle Aydın'ın Kuşadası İlçesi yakınlarına kadar yayılan ve güçlükle kontrol altına alınan yangınla ilgili Selçuk Kaymakamlığı'nda İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Çevre ve Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ile basın toplantısı düzenledi. Bakan Pepe, yangının dün saat 14.00 sıralarında çıktığını belirterek, hava kararıncaya kadar havadan müdahale edildiğini, yangın yerleşim alanlarına yakın yerde çıkmasına rağmen, can kaybının yaşanmamış olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Bakan Pepe, şunları söyledi:

“Pazar günü saat 23.00 sularında yangın yerindeydik. Önce Selçuk sonra Kuşadası'ndaki orman yangınlarında İzmir ve Aydın Valisi ile yangını yakından takip ettik. Saat 03.30 gibi yangın yerinden ayrıldım. Arkadaşlar çalışmaya devam etti. Günün ışımasıyla havadan müdahale yeniden başladı. Şu an İzmir tarafında sıkıntı yok. Kuşadası'nda ise yangının konrol altında olduğunu söyleyebilirim. Yer yer alev ve duman var. En fazla bir saat içinde söndürüleceğini düşünüyoruz. Bugün saat 08.00 ile 10.00 arası havadan uçuş yaptık. Şu an yangın ekiplerimimizn denetiminde. Yangının yerleşim alanlarına bu kadar yakın olmasına rağmen bir tek cana zarar gelmemesi sevindirici. Dün akşam 21.00- 01.00 saatleri arasında yangın nedeniyle bşaltılan Sultaniye Köyü'ndeydik. Türk ormancısının ne kadar fedakar çalıştığını gördük.”

Bakan Pepe, yangına 7 helikopter, 2 amfibi uçak ve 5 THK uçağı ile müdahale edildiğini, 100- 150 arazözün kullanıldığını belirterek, yangından zarar gören alanın 250- 300 hektar çam ormanı olduğunun açıkladı. Bakan Pepe, yanan yerlerin ağaçlandırılacağını vurgulayarak, yangının çkış nedenini söndürme çalışmaları tamamlandıktan sonra araştıracaklarını anlattı. Bakan Pepe, “Yangın ya anız yakarken, ya piknik yaparken, ya da çay demlerken çıkmış olabilir. Kıvılcım ormana sıçrıyor. İnsanlarımız daha duyarlı olmalı, vatandaşlar anında bize ulaşmalı” dedi. 

Bakan Pepe, yangın söndürüldükten sonra temizleme çalışmalarının yapılacağını, sonbahar ve ilkbaharda bölgenin tamamının ağaçlandırılacağını dile getirerek, yangına müdahaleyi hızlandırmak için dağlara havuz yapılacağını, ilçe belediyelerin alana yangın şebekesi döşeyeceğini söyledi. Bakan Pepe, zararı belli bir oranın üzerine çıkan köylülere destek verileceğini de sözlerine ekledi.

SULTANİYE KÖYÜ'NDE KORKU

Meryamana Evi'ne yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki 20 haneli Sultaniye Köyü yangın sırasında boşaltıldı. Büyük çabalar sonucu evler kurtarıldı sadece Mehmet Bayraktar'a ait samanlık yandı. Köyün çevresinde zeytin ve icir ağaçlarının tamamı ise kül oldu. Arıcılık yapan Arif Çoban 200 kovan arasından sadece 5 kovanını kurtarabildi. Köy muhtarı Çetin Bayram, “Biz yangın ilk çıktığında haber verdik. Biraz gecikmeli de olsa yardım geldi. Bundan sonraki süreçte zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz. Sadece zeytin ve incirden para kazanıyoruz. Hiç ekonomik gelirimiz kalmadı” dedi. Meryem Bayraktar da yaşadıklarını ağlarak anlattı, “Bütün birikimlerimiz gitti. Büyük zarar gördük. Tahliye sırasında da hiç ayrılmak istememize rağmen bizi götürdüler” dedi.

KIRIK CAM İDDİASI

Bu arada yangının 7 Uyuyanlar Mağarası'nın yakınlarındaki bir şeftali bahçesinde kuru otların üzerine atılan kırık camlardan çıkmış olabileceği de öne sürüldü. Kırık camların önce altında bulunan naylonu tutuşturduğu ardından da kuru otlardan yangının bir anda yayıldığı iddia edildi. Ancak soruşturmayı sürdüren jandarmanın şu ana kadar kimseyi gözaltına almadığı da belirtildi.

NASIL MÜDAHALE EDİLDİ

Yangına, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 9 helikopter, 2 amfibi uçak, Türk Hava Kurumuna ait 5 yangın söndürme uçağı, 103 arazöz, 18 dozer, 1000 işçi, 40 teknik eleman ve 60 memur ile müdahale edildi. Yangın söndürme çalışmalarına 200 vatandaş da katıldı.

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada 1 Ocak- 20 Ağustos arasında meydana gelen bin 447 orman yangınında, 2 bin 430 hektar ormanlık arazinin zarar gördüğü bildirildi.

GERİ DÖNÜNCE ÖNDE KALMIŞ

Yangın sırasında Bülbül Dağı'na çıkıp çalışmaları yerinde incelerken bir anda alevlerin arasında kalan İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve beraberindekiler de zor anlar yaşadı. Vali'nin alevlerden kaçarken DHA objektifine yansıyan fotoğrafı da günün konusu oldu. Vali Köksal koşar adımla alevlerden uzaklaşırken, korumasının kendisinden önde olması gazetecilerin dikkatini çekti. Vali Köksal kendisine bunu soran basın mensuplarına, “Yangının olduğu yere ilerlerken ben öndeydim, korumam arkada. Ancak bir anda geri dönünce o önde ben arkada gibi görünmüşüm” dedi.

ORMAN YANGINLARI

Manavgat, Osmaniye, Denizli, Kaş ve Didim'de yeni orman yangınları başladı.

MANAVGAT'TA ORMAN YANGINI

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Bucakşıhlar köyünde orman yangını başladı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına 7 arazöz ve helikopterle müdahale ediyor.

Bu arada Beydiğin köyü yakınlarındaki trafonun patlaması sonucu da orman yangını başladı. Yangın, Taşağıl Orman İşletmesi ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.

Bu arada, Serik ilçesi Gebil beldesi Haskızılören köyünde Pınargözü mevkiinde dün gece başlayan yangının kontrol altına alındığı, bölgede soğutma çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Yangında 10 hektarlık karaçam alanının tahrip olduğu belirtilirken, yangının çıkış nedeni konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

KAŞ'TAKİ ORMAN YANGINI SÜRÜYOR

Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Kaş ilçesindeki orman yangınının sürdüğünü, Serik ilçesinde de yeni bir orman yangınının başladığını bildirdi.

Gedikağaoğlu, yaptığı açıklamada, Kemer köyü, Kıbrısderesi mevkiinde 19 Ağustosta başlayan yangının devam ettiğini kaydetti. Sarp arazi nedeniyle karadan müdahalenin güçlükle sürdürüldüğünü belirten Gedikağaoğlu, arazözlerin bölgede hazır bekletildiğini söyledi.

Gedikağaoğlu, yangın söndürme helikopterlerinin bugün de çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

SERİK'TE ORMAN YANGINI BAŞLADI

Öte yandan, Serik ilçesinin Pınargözü bölgesinde dün gece orman yangını başladı. Karaçam alanı olan bölgeye bir helikopter ve kara ekipleri müdahale etti. Kısmen kontrol altında olduğu belirtilen yangında, şu ana kadar 10 hektar alanın tahrip olduğu bildirildi.

DİDİM'DEKİ YANGIN

Aydın'ın Didim ilçesinde çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı.

Yangında, 200 hektar tarım arazisi, fundalık ve zeytinlik alan yandı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Didim Kavakdere mevkisinde dün öğle saatlerinde tarım arazileri ile hazineye ait fundalık ve zeytinlik alanda çıkan yangının kısmen kontrol altına alındı. Yangında şu ana kadar 200 hektar tarım arazisi, fundalık ve zeytinlik alan zarar gördü.

Yaklaşık 19 saattir devam eden yangına, 4 arasöz ve üç ekip ile müdahaleye devam edildiğini ifade eden yetkililer, yangının bir tehlike arz etmediğini kaydettiler.

OSMANİYE'DE ORMAN YANGINI

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde çıkan orman yangınında, ilk belirlemelere göre yaklaşık 2 hektarlık alanda zarar meydana geldiği belirtildi.

Osmaniye Orman İşletme Müdürü Mustafa Eroğlu, Yeşilyurt köyünde, meşelik alanda çıkan yangına 2 helikopter, 4 arazöz, 100 orman işçisi ve köylülerin müdahalede bulunduğunu ve kısa sürede kontrol altına alındığını bildirdi. Soğutma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Eroğlu, ilk belirlemelere göre çobanların ateş yakması sonucu çıktığı sanılan yangında yaklaşık 2 hektarlık alanda zarar meydana geldiğini ifade etti. Eroğlu, soruşturmanın devam ettiğini belirtti.


Bodrum'da orman yangını 

Bodrum'un Mumcular beldesinde orman yangını çıktığı bildirildi.

Bodrum'un Mumcular beldesindeki Mumcular Barajı'nın 3 kilometre yakınında henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Orman yangınına 5 arazözle 70 yangın söndürme işçisi karadan müdahale ederken, havadan da 3 helikopter söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Havadan yapılan söndürme çalışmalarında helikopterler Mumcular Barajı'ndan aldıkları su ile orman yangınına müdahale ediyorlar. 

Muğla'nın Milas ilçesinde orman yangını çıktı 

Muğla'nın Milas ilçesinde orman yangını çıktı. Muğla'nın Milas ilçesinin Kısırlar köyü mevkiinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına Muğla ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne ait 5 yangın söndürme helikopteri ve orman işçileri ile çok sayıda arazöz katılıyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesinin Mumcular beldesinde çıkan orman yangını ise devam ediyor.



aa
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 14:24:34
Güncelleme :21 Ağustos 2006 Pazartesi 17:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?