31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Mesele 'yerel rant'

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İç inde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nın, yerel toprak rantını el değiştirtmek amacıyla hazırlandığını öne sürdü.


Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği (YAYED) Antalya Şubesi tarafından düzenlenen, "Antalya İdari Sınır Değişikliği Formu"nun açılışında, Dernek Başkanı Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır, hazırlanan yasa tasarısının, kentlere ve köylere, ekonomik, siyasi ve toplumsal anlamda büyük değişiklikler getireceğini söyledi.


Kayır, "Bu yasa tasarısı, kapalı kapılar arkasında alınm ış kararların bize empoze edilmesidir. Kentimizin imar planları, mülkiyet ilişkileri, kentsel hizmetleri; tarım, turizm gibi sektörleri bu tasarıdan derinden etkilenecektir. Bu forum umarım ki yapılabilecek bir takım yanlışlardan dönülebilecek bir yol açsın" diye konuştu.
Oturuma başkanlık yapan Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, tasarının hazırlanış şekliyle ilgili usul hatalarının yapıldığını savundu. Tasarının kapsadığı bölgelerdeki insanların görüşlerinin alınmadığını belirten Güler, "Yasa tasarısına ilişkin içimizdeki kaygının nedeni, izlenen usuldür. Tasarının kapsadığı alanlardaki insanlara hiçbir şey sorulmamış olması bizim huzursuzluğumuzun temel nedenidir. Usul böyle olmaz. Bir yeri köy de yapsanız, belediye de yapsanız, onun başlangıcı, orada yaşayan insanların iradesidir" dedi.
Bu tasarının hayata geçirilmesinde iki etkenin önemli yer tuttuğunu belirten Güler, şöyle devam etti:


"Bu tasarının çıkarılmasıyla ilgili aklımıza iki konu geliyor. Bu değişiklikle beraber yerel toprak rantı, yerel iktidarı kullanan kesimler arasında yeniden paylaşılacak, rant el değiştirecek. Bir diğer konu, partizan siyaset güdülüyor. Çünkü bir yıl sonra yerel seçimler var. Ve hesaplar gösteriyor ki İzmir'de yapılan çalışmalar, bir yıl sonra yapılacak seçimlerde siyasal coğrafya AK Parti lehine değişebilir. Partizan siyaset ve rant beklentisiyle yapılmış yasalar, gayrimeşrudur. Biz bu usulü ve bu endişelerimizi harekete geçiren hedefi protesto ediyoruz."


Oturuma katılan İçişleri Bakanlığı Müfettişi Hüseyin Çağatay, nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin kapatılma kararının altında, bu belediyelerin 200 milyon YTL'lik borcunun bulunduğunu bildirdi.


Çağatay, "Küçük belediyeler birer borç üreten yapı haline geldiler. Bunları borçlarından kurtarmak için kapatmak gerekiyor. Kapatılacak 863 belediyenin toplam 200 milyon YTL borcu var. Bu borcun da 55 milyon YTL'si kamu kurumlarına, 80 milyon YTL'si 2006 yılında yapılandırılan belediye borçlarına, 65 milyon YTL'si de İller Bankasına bulunmaktadır. Kapatılmalarının ana sebebi bu borçlardır" diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 22:45:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 88.229.70.xxx Tarih : 2.03.2008 09:15:51

ANAYASANIN,KANUNLARIN ÜZERİNDE RANT UYGULAMASI.BU UYGULAMALARI BİZZAT KENDİM ADANA-POZANTI-AKÇATEKİR BELEDİYESİNDE İMAR YOLSUZLUĞU OLARAK YAŞADIM.ADAMLAR KAFAYI KUMUN İÇERİSİNE SOKMUŞ GERİDE KALANLA MALI GÖTÜRÜYORLAR.ONDAN SONRADA ALLAH,PEYGAMBER DİYEREKTEN İKİ YÜZLÜLÜK YAPILARAK HALKI KANDIRIYORLAR.BU OLAYLAR NEREYE KADAR BEYLER YAPILANLARIN CEZAYİ YÖNDEN KARŞILIĞI DA YOK NE KADAR İLGİNÇ.İLGİNÇ OLDUĞU KADARDA DÜŞÜNDÜRÜCÜ!ÜLKENİN SAHİPSİZ OLDUĞUNU ZANNEDİYORLAR AMA OLAY DÜŞÜNDÜKLERİ GİBİ DEĞİL!BİR GÜN YAPILANLARIN HESABI ELBETTE VERİLECEKTİR.BUNDAN ŞÜPHEM YOK.