19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Mesir macunu şenliği meydana sığmadı

Geleneksel Uluslararası Mesir Festivali'nin 469'uncusu yine birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Şenlik, Manisa Valiliği önünden Sultan Camii'ne yapılan yürüyüşle başladı. Kortejde bu yılki onur konuğu ülke Makedonya'dan gelen temsilciler, Suudi Arabistan, Moldova, Tunus, KKTC ve Sudan heyetleri yer aldı.

Kortejde ayrıca Osmanlı şehzadeleri ve saray erkânını canlandıran tiyatro ekibi de geleneksel kıyafetlerle yürüdü. Vatandaşların alkışları arasında Sultan Camii'ne gelen kortej, burada hazırlanan platforma çıktı. Platformda tiyatro ekibi, mesir macunuyla şifa bulan Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın 'mesir macununun mucidi olan Merkez Efendi'ye macunun her yıl Sultan Camii'nden halka saçılması fermanını iletmesini' canlandırdı. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran ekip, padişahın fetih ve başarıları hakkında bilgi verdi. Ardından Sultan Camii'nin minare ve kubbelerinden cami çevresinde toplanan çok sayıda vatandaşa bugün için özel hazırlanan mesir macunu saçıldı. Vatandaşların macunları almak için verdiği mücadele yer yer izdihama sebep oldu. 20'yi aşkın vatandaşın izdiham nedeniyle hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Mesir saçım töreniyle festival tamamlandı. Törende, güvenliği sağlamak için çevre illerden yapılan takviyelerle yaklaşık 1500 polis görev yaptı.

Mesir macununun tarihçesi şöyle: Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macunun verilmesini ister. Kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın 21 Mart'ında Sultan Camii'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğar.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 15:39:54
Güncelleme :27 Nisan 2009 Pazartesi 16:00:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?