22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Metrobüs fiyosko değil!

İBB Başkanı Kadir Topbaş, "Metrobüs" denilen sistemin bir fiyasko değil müthiş bir başarı olduğunu söyledi.

Başkan Topbaş, "Belli hatlarda çalışmasına gerek kalmayan minibüsleri farklı düzenlemelere doğru götüreceğiz" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Beyoğlu Piri Reis ilköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenleriyle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı makamında ziyaret etti. Kendisine çiçek veren öğrencilerle uzun süre sohbet eden Topbaş, öğrencilere okul yıllarını anlattı. Zamanın çok hızlı geçtiğini söyleyen Topbaş, "Çok şanslı bir dönemdeyiz ülkemizin nüfusunun yüzde 30'u 18 yaşın altında" dedi. Geçmişteki imkanların çok kısıtlı olduğunu ifade eden Topbaş, "Cumhuriyetin ilk dönemlerinde derslik sayısı, eğitim alanları konusu dikkate alındı. Ancak sonraki dönemlerde bu konu biraz ihmal edilmiş, şimdi Türkiye'de eğitim hamlesi başladı. 699 derslik ve 352 milyon YTL'lik yatırım yaptık, daha da yapacağız" diye konuştu.

Öğrenciler ise, Topbaş'a tek tek teşekkür ederek öğretmenlerinin de desteğiyle gelecekte başarılı olacaklarına dair söz verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Özer de, 2.5 milyon öğrenci bulunan İstanbul'da okulların eğitime hazırlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yardımlarından dolayı teşekkür etti. Özer, belediyenin özellikle spor salonu konusunda katkılarıyla çocukların sokaklardan kurtarıldığını kaydetti. Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Topbaş, okullarda güvenlik konusunda, "Biz lise çevrelerinde Mobese sistemine 350 kamera yerleştirdik. Bu konuya destek verdik" dedi.

Özer ise, Şehremini Lisesi'nde müdürlük yaptığı dönemde bu konuda zorluk çektiğini ifade ederek, o dönemde Şehremini Lisesi'nin korkulan bir okul olduğunu her türlü sorunun yaşandığını söyledi. Özer, üst düzey yetkilinin usulsüz bir kaydı yapmadığı için kendisini Şehremeni Lisesi'ne gönderdiğini savunarak, "Oraya ilk gittiğimde düşündüğüm şey çocukların can güvenliğini sağlamaktı. Eğer idarecilik gerçekten oradaki çocukları kendi çocukları gibi görürse kameraya gerek kalmaz. Çocuk okulda ilgi sevgiyi bulamazsa dışarıya yönelir, mutlaka orada kucaklayacak birilerini bulacaktır. Biz Şehremeni Lisesi'nde çocuklarla iç içe girdik. Aileler de bize destek verdi. İlk kamera sistemini de oraya biz kurduk" diye konuştu.

Ata Özer, "Anayasa hazırlığı çalışmalarında zorunlu din dersinin kaldırılması öngörülüyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Siyaset platformunda birçok eğitmen var mecliste. Benden daha deneyimliler, bu insanlar o noktada gerekli katkıda bulunacaklardır" dedi.

YANLIŞ ANLAŞILMA OLMUŞ

Metrobüs konusunda bir açıklama yapan Topbaş, "Maksat yolculuk talebine cevap vermekti. Bu da çift katlı otobüslerle yapıldı. Biz sistemin tamamına metrobüs diyoruz. Yoksa orada kullanılan araçların adı değil. Bir yanlış anlaşılma olmuş. Biz metro olarak planladık, ancak bunun uzun süreceğini düşünerek bu sistemi kurduk. Dünyada ilk kez kullanılan otobüslerin siparişini verdik. Hepsi Haziran da teslim olacak. Dün de dönüş rampaları bitmediği için, sistemin farklı yerlerinde dönüşümler sağlamaya çalıştık.

Bu dönmede sıkıntı yaşayan bu iki aracı seferden çıkarttık. Bu otobüslere vatandaşlar durup bakıyorlar. Bu da trafiği aksattı" ifadelerini kullandı.

Topbaş, İstanbullular'a teşekkür ederek, "Vatandaşlar ikazlarımıza uydular. Trafikte aldığımız önlemler çok ciddi önlemlerdi. Ramazan ayı olmasına rağmen iftar saatinde her zaman ki gibi kargaşa yaşanmadı. Biz bunu İstanbullularla birlikte başardık. Metrobüs denilen otobüs bir fiyasko değil müthiş bir başarı. Ulaşım adına İstanbul tarihinde görmediği bir şantiyeyi görüyor. Ben teknik bir adamım ve ne yaptığımın farkındayım. Dönüş platformları tamamlandığında metrobüs sistemi daha verimli çalışacak" diye konuştu.

Topbaş, metrobüs hattının emniyet güçleri, ambulans ve itfaiyenin kullanıp kullanılmayacağı üzerine sorulan bir soruya ise, "Emniyet güçleri bu hattı kullanmak için talepte bulundu ancak biz bunu kabul etmedik. Çünkü sisteme kimsenin girmemesi lazım. 4 dakikada bir oradan otobüs geçecek, belki 1 dakikada bir otobüs geçecek. Buraya dahil olan başka bir araç bunu bozar. Biz demetim gerektiğini söylüyoruz. Bize bu imkanın verilemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Trafik konusunda halkın hassas davrandığını ve bunun bu şekilde devam etmesini isteyen Topbaş, "Hatta imkanları olanlar yakıt ücretini düşünerek taksi kullansınlar en azından. Bu hafta, 'bu hafta nasıl olsa rahatız benim arabam çıkarsa trafik mi sıkışır' diye düşünmesinler. Bazı medya çevreleri ve dost çevreler bizim tavsiyelerimize uymamışlar. Eleştiri yapıyorlar ama kendilerine katkıda bulunmuyorlar. Bunlar nasıl bir vatandaş. Hep VIP yaşamak istiyorlar. Beyefendi kendi arabasıyla istediği saate isteği yere gidecek. Sonra 'niye burada trafik böyle?' diyecek. İstanbul un yüzde 95'i ikazlara uydu, yüzde 5'i umursamıyor" dedi.

MİNİBÜSLER İÇİN ÇÖZÜM DÜŞÜNÜYORUZ

Topbaş, minibüs hatların kaldırılıp kaldırılmayacağı sorusu üzerine metrobüsün yan yolunda İETT otobüslerinin Ocak ayına kadar kaldırılmayacağını minibüsler içinde çözüm düşündüklerini söyledi. Topbaş, artık belli hatlarda çalışmasına gerek kalmayan minibüslerin farklı düzenlemelere doğru götüreceklerini ifade ederek, "Onlar da bu sektöre İstanbul'a yıllarca hizmet verdiler, tabi ki onları da düşüneceğiz onları değişik hatlarda değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Topbaş, metrobüsün Avcılar'a kadar bunun da 29 Ekim'e kadar tamamlanacağını hedeflerinin ise 2012 yılında İstanbul'un erişim konusunda daha rahat olması için çalıştıklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 14:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?