28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Midyat'ta örnek protesto

İslam dünyasının büyük tepkisine yol açan Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasını protesto için Mardin Midyat'ta yapılan eyleme Süryani ve Yezidi cemaati temsilcileri de katıldı.

Midyat'ta yapılan protesto açıklamasına AKP, CHP, DYP, MHP ve Saadet Partisi ilçe başkanları ve Mardin Baro Başkanı'nın yanısıra Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Gebro Tokgöz ve Yezidiler toplumu adına Osman Ağırman ile Selahaddin Eyyubi Düşünce Derneği Başkanı Rıdvan Acar da katıldı.

Yapılan basın açıklamasında, şunlar dile getirildi: "Batı bu meşum davranışını düşünce ve basın özgürlüğü çerçevesinde göstererek iki yüzlülüğünü ortaya koymaktadır. Hiçbir evrensek hukuk normunda, başkaları tarafından kutsal sayılan değerlere hakaret etmek basın ve ifade özgürlüğü olarak kabul edilmemiştir.

Bu bağlamda Hz. İsa, Hz. Musa veya başka bir peygambere ile dince kutsal sayılan değerlere hakaret edilmesi durumunda aynı tepkiyi göstereceğiz. Dinler ve diller şehri Midyat’ımızda yüzyıllarca bir arada barış içerisinde yaşayan Müslüman, Süryani ve Yezidilerin birlik beraberliği medeni geçinen Avrupalılara ibret olmalıdır. Bizler hiçbir peygamberin, hiçbir dini kutsalının haklarına saygı gibi bu hakarete konu olmasını kabul etmiyoruz. Aksi halde din ve inanç özgürlüğü, başkalarının haklarına saygı gibi evrensel değerler hiçe sayılmış olur. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e karşı yapılan bu hareketleri şiddetle kınıyoruz.”

Süryani Kültür Derneği Başkanı Gebro Tokgöz de, “yayınlanan bu karikatürleri İslam âlemine yapılmış bir hakaret olarak görüyoruz bu davranışı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Bu gibi tutum ve davranışları yapanları da kınıyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasında İslam dünyasını rencide edici karikatürlerin yayınlanması kınanırken, tepkilerin de sağduyulu olması istendi.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Mardin - Midyat
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2006 Pazartesi 21:41:40
Güncelleme :6 Şubat 2006 Pazartesi 22:15:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aslan IP: 84.227.31.xxx Tarih : 8.02.2006 00:08:50
ya bu karikaturleri bir ben gormedim heralde nasil karikaturlermis yayinlayinda bende goreyim.