28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

'Minareler çağdışı ve İslam'a aykırı'

Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülü sahibi ünlü mimar Behruz Çinici, camilerin hala kubbeli ve minareli yapılmasının İslam'a ve çağdaş mimariye uygun olmadığını öne sürdü.

Mimarlar Odası'nın davetlisi olarak Denizli'ye gelen Behruz Çinici, Denizli Ticaret Odası Konferans Salonu'nda ‘Ülkemiz Mimarlığı, İbadet Yapıları, TBMM Camii ve Kentlerimizin Bugünkü Durumu' konulu konferansta konuştu. 

Çinici, “İbadet yapılarının, camilerin hala kubbeli ve minareli yapılması çağdaş mimariye ve İslam'a uygun değildir. Çünkü minare İslam'ın değil, Suriyeli Hıristiyanların çan kulelerinden bize geçen bir mimari elemandır. Ezan için yüksekçe bir yer yeterlidir. Günümüzde ezanın duyurulması için daha çağdaş teknolojik araçlar varken hala iki üç şerefeli minareler yapmak komiklikten öteye bir şey değildir” diye konuştu.

behruz çiniciODTÜ Kampus Binası, TBMM Camii ve Milletvekili lojmanları gibi önemli yapıların mimarı olan, Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülü, Mimar Sinan Büyük Ödülü sahibi Çinici, Denizlili yatırımcılardan mimarlara şans tanımasını, mimari eserler oluşturmalarına katkı sağlamalarını istedi. 

Çinici, konferanstan sonra mimarlarla birlikte Denizli Tenis Kulübü'nde akşam yemeği yedi. Çinici, yemekte tamburu eline alarak mimaride olduğu kadar müzikte de ne kadar usta olduğunu gösterdi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2006 Pazar 16:33:46
Güncelleme :29 Mayıs 2006 Pazartesi 12:06:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?