18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

“Mor Gabriel” Avrupa gündeminde

“Mor Gabriel” Avrupa gündeminde

Mardin, Midyat’ta bulunan Mor Gabriel Manastırı’nın arazilerini kaybetme riski, Avrupa gündemine taşındı. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi bir grup parlamenter, manastırın arazileri korumak için harekete geçti.

Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan ve dünyanın en eski ve en faal Hıristiyan ibadet merkezlerinden biri olan Mor Gabriel Manastırı’nın arazilerini kaybetme riski, Avrupa gündemine taşındı. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi bir grup parlamenter, manastırın arazilerinin korunması için Avrupa Konseyi’nin karar organı olan Bakanlar Komitesi’nden araya girmesini istedi.

Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Pieter Omtzigt öncülüğündeki parlamenter grubu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne ilettiği yazılı soru önergesinde, Mor Gabriel Manastırı ile Yayvantepe, Eğlence ve Çandarlı köyleri arasında başlayan anlaşmazlık çerçevesinde, manastırın arazilerine el konulma riskinin doğduğunu iddia ediyor.Böyle bir durumun, “dünya kültürel mirası açısından potansiyel olarak tamir edilemez sonuçları” olacağını belirten Avrupalı parlamenterler, 1600 yılı aşkın bir geçmişe sahip manastırın “dini, kültürel ve tarihgi açııdan olağanüstü öneme sahip bir sit alanı” olarak muhafaza edilmesini istiyorlar.

Konu, Türkiye’deki Süryani Ortodoks kilisesi ve mensuplarının kültürel haklarını da Avrupa gündemine taşımış durumda. Avrupalı parlamenterlerin soru önergesinde, Türkiye’nin, Yahudi, Ermeni ve Rum cemaatlerine, Lozan Antlaşması temelinde tanıdığı hakları Süryani Ortodoks cemaatine tanımadığı, Süryani Ortodoksların kendi dillerini Türkiye’de öğrenmelerinin mümkün olmadığı, bunun için Oxford üniversitesine gitmek zorunda kaldıkları not ediliyor.

Mor Gabriel Manastırı’nın çevre köylerle arazi anlaşmazlığı Midyat Asliye Hukuk ve Sulh Ceza mahkemelerine de taşınmış durumda. Konu hakkında 11 Şubat’ta Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan üçüncü duruşmada, davanın 4 Mart’a, Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ise 6 Mayıs’a ertelenmesine karar verildi. Avrupalı parlamenterler, manastırın Türk mahkemeleri önünde adil yargılanıp yargılanmadığının yerinde görülmesi için Avrupa Konseyi’nin duruşmalara heyet göndermesini de talep ediyorlar

Referans
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 15:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?