28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Müslüman avukata peçe serbest

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, bir yargıcın görüş talebi üzerine, Müslüman kadın avukatın istiyorsa peçeyle davada savunma yapabileceğine hükmetti.

Yüksek Mahkemenin bu görüşü, Müslüman kadın avukat Şebnem Mughal'ın peçesiyle mahkemede bulunma ısrarı üzerine, Stoke-on-Trent göçmenlik ve iltica mahkemesi yargıcı George Glassop'a iletildi.

Avukat Mughal'ın ısrarı nedeniyle görülemeyen davanın “hassasiyetine” dikkati çekerek, iki kez ertelenen duruşmaların bir daha ertelenmemesine gerektiğini kaydeden Yüksek Mahkeme yargıcı Lord Hodge, benzeri durumlarda peçe takan avukatların yaptığı sunuşların duyulabildiğine dikkati çekti.

Sanayi Bakanı Margaret Hodge'un eşi olan Lord Hodge, "bu nedenle avukatın peçe takmasına mani bir hali olmadığını” kaydetti.

Kararla birlikte, daha önce de davalara peçeyle katılan İngiltere doğumlu Şebnem Mughal'ın bir Sih olan müvekkilinin göçmenlik davasına bakmasına, konuyla ilgili adli kurulun nihai kararına kadar mani bir hal kalmadı.

Yargıç Hodge'un görüş belirtmeden önce İngiltere'nin en kıdemli yargıcı olan Lord Phillips'e de danıştığı bildirildi. Lord Phillips de, konuyla ilgili açıklamasında, konunun daha iyi incelenip nihai bir karara varılması gereğine dikkati çekti ve Yargıç Hodge'un bildirdiği görüşün genel uygulamayı etkileyecek son karar niteliği taşımadığını vurguladı.


aa
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 16:16:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?