31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Müteahhit çetesine 25 yıl hapis

10 ilde açılan ihalelerde rakiplerini tehdit ettikleri, milletvekilleriyle temas kurup ihale paylaştıkları iddia edilen 60 kişilik müteahhit çetesine 25’şer yıl hapis istendi

DİYARBAKIR - İstanbul, Konya, Kocaeli, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Şanlıurfa, Şırnak ve Batman’da son üç yılda ‘çıkar amaçlı suç örgütü’ kurup bu örgüte üye oldukları ve açılan çok sayıda kamu ihalelerine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle dördü tutuklu 60 müteahhit hakkında 25’şer yıl hapis istemiyle dava açıldı. Aralarında kapatılan Fazilet Partisi eski Diyarbakır İl Başkanı Ali Elbey ile kapatılan Refah Partisi eski Diyarbakır milletvekili Ferit Bora’nın oğlu Suat Bora’nın da bulunduğu sanıklar özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.
11 aydır yürütülen soruşturma tamamlanarak hazırlanan 138 sayfalık iddianamede, sanıkların Diyarbakır’da Karayolları, Organize Sanayi Bölgesi, Kulp İlçesi Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Hani İlçesi Belediye Başkanlığı, Diyarbakır Fen Lisesi, Büyükşehir Belediyesi, Sümerbank binası, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Bismil İlçesi sosyal tesisleri, Hazro İçme Suyu, Bismil Köylere Hizmet Götürme Birliği yapım, onarım ihalelerine fesat karıştırdıkları belirtildi.
İddianamede sanıkların İstanbul’da, Tuzla Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü’ne ait bordür, tretuvar, merdiven ve yol inşaatı, İ.Ü. Rektörlüğü, Veterinerlik Fakültesi çatı ve muhtelif onarım işi, Nörolojik Bilimler Enstitüsü İnşaatı yapım İşi, İşletme Fakültesi çatı yenileme ve amfi girişi düzenlemesi ve spor salonu ihalelelerinde usulsüzlük yaptıkları da kaydedildi.
Sanıkların ayrıca Esenyurt Belediyesi Yenikent ve Namık Kemal mahalleleri yeni imar yolları yapımı, şehir parkı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Fatih Bala ile Süleyman Ağa Camii onarım ve restorasyonu, Tekirdağ Merkez Rüstem Paşa Camii onarımı ve bahçe tanzimi drenajı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Caddesi’ndeki hizmet binası ile bodrum kat nezarethanelerindeki tadilat ve onarım işleri, Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü çevre düzenleme, yol ve tretuarların bakım ve onarımı, Kâğıthane Belediyesi yol ve çevre düzenlemesi ihalelerine de fesat karıştırıp usule aykırı evrakla haksız kazanç sağladıkları belirtildi. Sanıkların Balıkesir, Batman, Kocaeli, Bursa, Konya ve Ankara’da belediye, yurt, hastane ihalelerine fesat karıştırdıkları da kaydedildi.
Telefon görüşmelerine de yer verilen iddianamede, çetenin kamu kurum ve kuruluşlarında haksız çıkar ve menfaat temin ettikleri, ihaleye girmek isteyen başka firma yetkililerini çekilmeleri yönünde telefonda tehdit ettikleri, ihalelerle ilgili bazı Diyarbakır milletvekilleriyle görüştükleri, kendi aralarında anlaşma yaparak ihale paylaştıkları için cezalandırılmaları talep edildi.

Radikal
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 15:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?