Türkiye’nin AB ile müzakerelere fiilen başlayacağı 12 Haziran öncesinde Brüksel’deki çetin pazarlıklar sürüyor.Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamasından hemen önce Fransa’nın bilim ve araştırma başlığına kapanış kriterleri getirilmesi konusundaki ısrarından vazgeçtiği öğrenildi.
Ancak Kıbrıs Rum yönetiminin Ada’daki çözüm sürecini AB müktesebatına endekslemeye yönelik çabası sürüyor. Ama Komisyon kaynakları, sadece Yunanistan tarafından desteklenen Kıbrıs’ın, bu talebinde direnemeyeceği görüşünde.
12 Haziran’da Lüksemburg’da toplanacak ortaklık konseyi öncesinde Ankara’yı sıkıştıran iki temel konu var. Bunlardan ilki AB Komisyonu’nun ’12 Haziran’da müzakere açılıp kapanabilir’ diye görüş bildirdiği bilim ve araştırma başlığı.
Müzakere sürecini yavaşlatmak isteyen Fransa, bu başlığın aynı gün kapatılmaması için 3 tane kapanış kriteri getirilmesini önermişti. Fransa’nın önerdiği kriterler, idari kapasitenin yeterliliği, bilimsel kurumların bağımsızlığı ve Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalarının AB muktesebatına uygunluğunun incelenmesini öngörüyordu.
Ancak edinilen bilgilere göre Fransa, söz konusu unsurların kapanış kriteri olarak getirilmesi ısrarından vazgeçti. Fransa, müzakere sürecinde diğer başlıkların açılıp hemen kapanmasını engellemek için ortak pozisyon belgesinde bilim ve araştırmanın kolay ve dar kapsamlı bir başlık olduğuna vurgu yapılmasını istiyor. Fransa, bundan sonrasında kapanış kriterlerinin sözkonusu olabileceğine atıfta bulunulmasını da talep ediyor.
Ankara’yı rahatsız eden ikinci konuda ise henüz bir açılım sağlanamadı. Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Kıbrıs sorununu BM çatısından AB çatısı altına taşımaya yönelik bir çaba içinde.
Rum yönetimi, Ortaklık Konseyi Tutum Belgesi’ne Ada’daki çözüm sürecinin AB müktesebatına paralel olması gerektiği ifadesini koydurmaya çalışıyor. Rum yönetiminin belgeye sokmaya çalıştığı unsurlar arasında Türkiye’nin kendileri ile ilişkileri normalleştirmesi ve tanıma da var. Ancak Rumların bu tavrının 25’ler arasında sadece Yunanistan tarafından desteklendiği belirtiliyor.
Özellikle İngiltere ve İtalya’nın Rum yönetimini izole etmek için yoğun diplomasi yürüttüğü öğrenildi. AB Komisyonu kaynakları da, Rumların taleplerinin kabul görmeyeceği görüşünde.
NTV
Yayın Tarihi :
7 Haziran 2006 Çarşamba 16:05:44