20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Nafakaya ekonomik kriz ayarı

Yargıtay, nafakaya ekonomik kriz ayarı yaparak 5 bin dolarlık kararı bozdu. Dokuz yıl önce boşanan çiftin müşterek çocuklarının velayeti anneye verildi.

Boşanma kararı ile kocanın, eski eş için 2 bin 500 dolar yoksulluk nafakası ve çocuk için 2 bin 500 dolar iştirak nafakası olmak üzere aylık 5 bin dolar nafaka ödenmesine karar verildi. Koca, Ankara’nın pahalı işyerlerinden Bilkent Plaza’daki bir dükkan ve arabasını da eski karısına verdi.

Daha sonra nafakanın yeniden belirlenmesi için mahkemeye başvuran koca, iş hayatında sıkıntıya düştüğünü, ekonomik kriz nedeniyle şirket hisselerini devrettiğini, bir gözlükçüde 1250 YTL maaşla çalışmaya başladığını, yeniden evlendiğini, eski karısının ise erkek arkadaşı ile yaşadığını ve çalıştığını savundu.

’Ödeyemiyorum’ itirazı

Hükmedilen nafakanın 163 bin 391 dolarını ödediğini, iş hayatındaki sıkıntılar nedeniyle ödemeyemediği 220 bin YTL’lik nafaka için icra takibi başlatıldığına da dikkat çekti. Davacı koca, eski karısına ödediği 2 bin 500 dolarlık yoksulluk nafakasının kaldırılmasını, çocuğuna ödediği iştirak nafakasının ise aylık 250 YTL’ye indirilmesini istedi.

Yargıtay indirdi

Mahkeme, davacı eski kocanın hisse senetlerini, davadan çok kısa bir süre önce devrettiğini, mal varlığını bilerek azaltmasının lehine durum olarak değerlendirilemeyeceğini gerekçe göstererek nafaka uyarlamasını reddetti. Bu kararı davacı eski koca Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, nafaka kararını oybirliği ile bozdu. Kararda, tarafların mali durumunun değişmesi halinde, eşe ödenen yoksulluk nafakasının artırılmasına veya azaltılmasına karar verilebileceği belirtildi. Yargıtay, tarafların ekonomik durumunun, kadının çalışıp çalışmadığının, eski kocasının iddia ettiği gibi nikáhsız başka bir erkekle yaşayıp yaşamadığının araştırılarak, bu koşullar varsa nafakanın kaldırılmasına yoksa hakkaniyete uygun şekilde çocuğun ihtiyaçları gözetilerek indirilmesine karar verdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 07:18:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?