31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Nasıl başladı, neler yaşandı?

Savcılar cumartesi günü emniyet müdürleriyle toplantı yaptı. Adresler ve operasyonların ayrıntıları belirlendi. Mahkemeden karar çıkartıldı. Oluşturulan 40 ekibin amirlerine kapalı zarflar verildi. Zarflar operasyon başlayınca açıldı

Ergenekon soruşturmasında son büyük operasyonun planları geçen cumartesi günü yapıldı, operasyona 40 ayrı ekip katıldı.

Savcılık yetkililerinden alınan bilgiye göre, operasyon öncesi geçen cumartesi günü, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın ile bazı emniyet görevlileri, operasyona ilişkin bir toplantı yaptı.

Beşiktaş’taki özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu adliye binasında yapılan ve akşam saatlerine kadar süren toplantıda, dün gerçekleştirilen operasyonda hangi adreslere gidileceği, gözaltına alma ve arama işlemlerinin nasıl olacağı detayları ele alındı.


Alınan önlemlerle bilgi sızması önlendi
Toplantıdan bir gün sonra ise İstanbul nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gözaltına alınacak kişilerin adreslerine ilişkin arama kararı çıkartıldı. Bu karar doğrultusunda, her biri 120 ya da 150 kişiden oluşan ve savcıların da yakından takip ettiği 40 ayrı ekip, çeşitli adreslere operasyon düzenledi.

Ekip amirlerine kapalı birer zarf verildi. Bilgi sızmasını önlemek için zarflar ekipler yola çıktıktan sonra açıldı ve adresler basıldı.

Yetkililer, aynı operasyon çerçevesinde aranan üç kişiyi yakalamak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Hazırlıklar pazar günü bitti İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, soruşturmada görevli 3 savcı ve emniyet yetkilileriyle 28 Haziran sabahı 10.00 sıralarında bir araya geldi.
Saat 20.00’ye kadar süren toplantıda planlanan operasyon için nöbetçi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gerekli izinler alındı. Pazar günü 16.00’da biten hazırlıkların ardından savcılar Ankara’ya hareket etti. Görevlendirilen ekipler ise dün sabah 05.00’te harekete geçti.

Tam 4 milyon sayfalık iddianame!

Ergenekon gözaltıları Türkiye'yi şok etti. Tüm Türkiye'nin tanıdığı isimler gözaltına alınırken herkesin aklında tek soru vardı. "Peki nerede bu Ergenekon'un iddianamesi?" Bu soru hemen cevap buldu. Anadolu Ajansı "Ergenekon" soruşturmasına ilişkin iddianamenin bitme aşamasına geldiği, hafta sonuna kadar tamamlanarak mahkemeye sunulmasının beklendiği bildirdi. Erdoğan da bu bilgiyi doğruladı.

TAM 4 MİLYON SAYFA
Bu gelişmenin ardından Kanal D'de Mehmet Ali Birand'a konuşan Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da satır arasında çok önemli bir bilgi verdi. Özok bir yılda ancak hazırlanan bu iddianamenin tam 4 milyon sayfa olduğunu söyledi.

4 MİLYON SAYFA NE KADAR SÜREDE YAZILDI?
Özok'un bu açıklaması akıllara "4 milyon sayfa kaç kişi tarafından, ne kadar sürede yazıldı acaba?" sorusunu getirdi. Bu sorunun cevabı bir muamma olarak kalacağa benziyor.

Biri orduevinde, biri askeri lojmanda


Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, MUDEKO Lojmanları içindeki dairesinde, emekli Orgeneral Şener Eruygur ise Merkez Orduevi’nde polis tarafından mahkeme kararıyla gözaltına alındı

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, içinde Kara Harp Okulu Eğitim ve Doktrin Komutanlığı, Merkez Orduevi ve Kirazlıdere mevkiinde çok sayıda komutanlığın yer aldığı geniş bir askeri bölge içinde bulunan, MUDEKO Lojmanları olarak tanımlanan kampus içindeki dairesinde gözaltına alındı.


Lojmanlar, Merkez Orduevi ile EDOK Komutanlığı’nın bulunduğu bölgedeki askeri alan içinde yer alıyor. Bu nedenle polisin Tolon’u gözaltına alabilmesi için Ankara Merkez Komutanlığı aracılığıyla askeri yetkililer bilgilendirildi.
Emekli Orgeneral Şener Eruygur da ikamet ettiği Merkez Orduevi’nde gözaltına alındı. Polisler ellerindeki mahkeme kararıyla gittikleri orduevi yönetimine bilgi vererek Eruygur’un aşağıya davet edilmesini istedi.
Lobiye inen Eruygur’a mahkeme kararı gösterildi ve gözaltına alınarak Ankara Emniyeti’ne götürüldü.

‘İzin almaya gerek yok’
Askeri Yargıtay eski Genel Sekreteri Ali Fahir Kayacan, Ergenekon soruşturması kapsamında askeri lojmanlardan gözaltına alınan emekli Orgeneral ve Jandarma eski Genel Komutanı Şener Erguygur ve eski Ordu Komutanı Hurşit Tolon’un emekli olduktan sonra “sıradan vatandaş” kabul edildiğini belirterek, “İstenirse eski Genelkurmay Başkanı da gözaltına alınır. Yasal engel yok” dedi.
Kayacan ANKA’ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Askerlik sırasında işlenen bir suç veya iddia olmadığı için gözaltına alınma prosedürü sıradan vatandaş gibi olur. Genelkurmay’dan izin alınması gerekmiyor.
Hurşit Tolon, korumalı lojmanlarda oturuyor. Lojmanlara herkes giremez. Bu nedenle Genelkurmay bilgilendirilmiştir.

 

....
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 08:18:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MEHMET SALİH ŞAHBAZ IP: 88.249.71.xxx Tarih : 2.07.2008 08:56:46

Valla bilmem ama şunu çok iyi biliyorum. gayet normal anormal durum olmayan muğdat bir sıradan olay.