22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Nobel Barış Ödülü Al Gore'un

2007 Nobel Edebiyat Ödülü’nü, İngiliz yazar Doris Lessing’in almasından sonra gözler, Nobel Barış Ödülü’ne çevrilmişti. 181 ismin yer aldığı kabarık aday listesinde oldukça renkli isimler bulunuyordu.

Ödülü, küresel ısınma konusunda çalışan bir siyasetçi ya da bilim adamının alması bekleniyordu. Söz konusu adaylar arasında da Al Gore ismi ön plana çıkıyordu.
Al Gore’un ödülü, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ve panelin başkanı Rajendra Pachauri ile paylaşması da söz konusu olacağı belirtiliyordu. Sürpriz olmadı. Ödülü Gore ile Pachuari’nin İklim Değişikliği Paneli aldı.

Norveç Nobel Komitesi, Barış Ödülü için şu açıklamayı yaptı: “Komite insanların neden olduğu iklim değişikliği konusundaki bilinci artırmak için gösterdikleri çabalardan dolayı 2007Nobel Barış Ödülü’nün Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ve Al Gore arasında paylaşılmasını kararlaştırmıştır. Al Gore, muhtemelen, alınması gereken önlemler konusunda dünya genelinde bilincin daha da artırılması için en çok çaba harcayan kişidir.”

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, küresel ısınmayla mücadele çalışmalarının başını çekiyor.

130 ülkeden 3 bin bilim adamını bünyesinde toplayan panel, hükümetlere alacakları tedbirler konusunda öncülük etmeyi hedefliyor.

Al Gore ise, 2000 yılındaki başkanlık seçimini George Bush karşısında az farkla kaybettikten sonra kendini iklim değişikliğiyle mücadele konularına adadı.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeyi dolaşarak halkı ve hükümetleri önlem almaları konusunda uyaran gore, küresel ısınmanın etkileri ve gelecekte bizi bekleyen tehlikeleri anlattığı “Uygunsuz Gerçek” adlı belgeselle Oscar ödülüne layık görülmüştü.

GORE 1.5 MİLYON DOLARLIK ÖDÜLÜNÜ BAĞIŞLAYACAK
Gore ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli çalışanları, Nobel ödülünü hem şaşkınlık hem de sevinçle karşıladı. Çalışanlar, “Bu ödülün esas sahibi panelin çalışmalarına katkıda bulunan hükümetlerdir. umarım bu ödül, küresel ısınmayla mücadelede aciliyet hissi ve bilincin artırılmasını sağlar” dedi.

İklim değişikliğini dünyanın karşılaştığı en ciddi kriz olarak tanımlayan Al Gore da, ödülü almaktan büyük onur duyduğunu belirtti.

Gore, panelle birlikte paylaşacağı 1,5 milyon dolarlık para ödülünün kendisine düşen kısmını iklim koruma ittifakı adlı örgüte bağışlamayı planlıyor.

AA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 18:42:16
Güncelleme :12 Ekim 2007 Cuma 21:40:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?