19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Nobel vergisi bilmece oldu

Maliye, Orhan Pamuk'un 2 milyon YTL'lik Nobel Ödülü'nden vergi alıp almamayı tartışıyor. Son kararı hükümet verecek. Pamuk ödülü bağışlarsa, vergi alınmayacak.

Orhan Pamuk, çok tartışılan bir sürecin sonunda Nobel Edebiyat Ödülü'nü İsveç Kralı'nın elinden aldı. Pamuk, 10 milyon İsveç Kronu (2 milyon 58 bin YTL) tutarındaki ödülü de cebine attı. Bunun üzerine Maliye'de, "Ödül için Pamuk'tan vergi alacak mıyız?" tartışması başladı. Bu konuda son kararı Maliye Bakanı Unakıtan, dolayısıyla hükümet verecek. Pamuk'un vergisi, teknik olarak 2 vergi kanununu ilgilendiriyor.

Veraset, yorum işi
Pamuk, Gelir Vergisi ödeyecek olsa, cebinden çıkacak para 600 bin YTL'yi aşıyor. Ama Türkiye'yi tanıtanlardan Gelir Vergisi alınmıyor. Geriye Veraset ve İntikal Vergisi kalıyor. Bu vergide de Pamuk'un bugünkü kurla ödemesi gereken miktar 500 bin YTL. Normalde Pamuk'un 1 ayda beyanname verip, vergisini 6 taksitte ödemesi gerekiyor. Ama Maliye'nin, "Gelir Vergisi'ne tabidir, vergi istisnası vardır" diyerek vergi almama yetkisi var. Pamuk, ödül parasını bağışlarsa vergi vermeyecek.
Takvim
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 08:02:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
T.Yücel IP: 80.145.229.xxx Tarih : 13.12.2006 10:33:52
Ya sizin bütün derdiniz bumuydu? Pamuk türkiyeyi sati , sunu yapti bunu yapti diyorsunuz, paranin kokusunu alincada ya acaba hangi kanunu uygulasakta bundan paranin yarisini koparsak diye aramalara basliyorsunuz.