19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Öcalan TMY'den yararlanamayacak

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a gizli af getirdiği gerekçesiyle uyardığı Terörle Mücadele Yasasında (TMY) değişiklik tasarısının 6'ncı maddesinde AKP ve CHP arasında anlaşma sağlandı.

"Etkin pişmanlık" hükmü, AKP'li Ramazan Can'ın kabul edilen önergesiyle, 170 yasada temel ceza yasalarında yapılan değişikliklere uyum içeren yasa tasarısına önergesiyle monte edildi. Örgüt kurucuları ve yöneticilerinin yararlanmayacağı "etkin pişmanlık", diğer örgüt mensupları içinse sadece bir kez uygulanabilecek.

Geçen hafta birinci maddenin 129'ncu fıkrasına kadar çalışmasını tamamlayan TBMM Adalet Komisyonu, temel ceza mevzuatına uyum öngören yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarına kaldığı yerden itibaren devam etmek üzere bu sabah yeniden toplandı.

ÖCALAN YARARLANAMAYACAK

Tasarının, Türk Ceza Yasasında değişiklik öngören maddeleri görüşürken, TMY tasarısının büyük tartışma yaratan "etkin pişmanlıkla" ilgili 6'ncı maddesindeki hükümler kimi değişikliklerle uyum tasarısına monte edildi.

AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can'ın verdiği ve kabul edilen önergesiyle söz konusu değişiklik yapılırken, örgütlü suçlarda etkin pişmanlığın sadece bir kez uygulanacağı hükme bağlandı. Ayrıca örgüt kurucuları ve yöneticileri de kapsam dışı tutulduğu için Öcalan'ın "etkin pişmanlık"tan yararlanamayacağı da netleşmiş oldu.

TIKANIKLIK GİDERİLDİ, TMY YARIN KOMİSYONDA

Tıkanıklığın aşılması sayesinde TMY ile ilgili değişiklik tasarısının da yarın Adalet Komisyonunda görüşüleceği belirtiliyor. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Meclis tatile girmeden önce TMY tasarısının yasalaştırılması gerektiğini vurguluyordu.




ANKA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2006 Pazartesi 13:17:56
Güncelleme :19 Haziran 2006 Pazartesi 16:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?