16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Öcalan'a Avrupa'dan kötü haber

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Sekreteryası, Öcalan’ın yeniden yargılanma talebinin reddedilmesini önererek, karar tasarısını bakanlara sundu. Konsey’in bugünkü toplantıda bu görüşü benimsemesi bekleniyor.

AVRUPA Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın ’yeniden yargılanma’ konusundaki görüşünü bugün belirlemesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre komite, Öcalan’ın ’yeniden yargılanmasına’ gerek olmadığı yönünde görüş belirtecek. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Sekretaryası, Öcalan’ın yeniden yargılama talebinin reddedilmesini önerdi ve dün, bu önerisiyle ilgili karar tasarısını bakanlara sundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Sekreteryası’nın raporunda, Öcalan’ın ’sanık’ değil ’mahkûm’ olduğuna dikkat çekildi ve mahkemede yaptığı savunmaları ’itiraf’ olarak değerlendirdi. Öneride, Öcalan’ın yeniden yargılama talebinin reddedilmesi istendi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2005 yılında Öcalan’ın adil yargılanmadığına karar vermişti. AİHM’nin bu kararı, Öcalan’ın yeniden yargılanması gerektiği görüşünü taşıdığı yorumlarına yol açmıştı. Ancak Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Mayıs 2006’da verdiği kararda, yeniden yargılamanın verilen kararı değiştirmeyeceğini belirterek, bu talebi reddetmişti.

ÖCALAN’DAN İTİRAZ

Bu arada, ’Öcalan’ın yeniden yargılanmasına gerek olmadığı’ yönündeki görüşe, Öcalan’ın avukatları itiraz etti. Bakanlar Komitesi’ne ulaştırılan itiraz dilekçesinde, AİHM kararlarının davalı hükümetler nezdinde takibinin Bakanlar Komitesi’ne ait olduğu belirtildi. Ayrıca AİHM kararının gereğinin yerine getirilmemesi halinin adalet duygusunu zedeleyeceği vurgulandı.

Zeynel LÜLE /hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2007 Çarşamba 10:18:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?