31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Öğretim üyelerinden türban bildirisi

Boğaziçi Üniversitesi'nden 119 öğretim üyesi bir bildiri yayımladı. Bildiride, hükümet uzlaşma süreci başlatmaya,cumhurbaşkanı da düzenmeyi onaylamamaya çağrıldı.

Başı örtülü bir kişinin de üniversitedeokuyabilmesinin, ilkesel olarak eğitim hakkı olduğu vurgulanan bildiride, ancak bunu sağlayacak düzenlemenin yerinin anayasa olmadığı belirtildi.

Bildiride şu taleplerde bulunuldu:

1. Türban serbestisinin zamanla üniversite öncesi eğitim kurumlarını da kapsayacak biçimde genişletilmesine asla izin verilmemeli.


2. Reşit olmayan kızların başlarını örtmeleri için özel ortam oluşturan imam hatip okullarına kız öğrenci alınmasına son verilmeli. İhtiyacın çok üzerinde olan imam hatip okulları da normal liseye dönüştürülmeli.


3. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı ve seçmeli hale getirilmeli.


4. Başını örtmeyen kızların, farklı inançların, oruç tutmayan ve cuma namazına gitmeyenlerin, her yöre ve mahallede özgürce yaşayabilmeleri ve okuyabilmeleri için ciddi önlemler alınmalı.


5. Kamu görevlilerinin, türban gibi belirli bir dini inancı açıkça sergileyen giysi giymeleri, laik devlet anlayışıyla bağdaşmadığı için kabul edilemez. Hükümet bu doğrultuda kendini bağlayıcı açıklamayı bir an önce yapmalı ve arkasında durmalıdır.

..
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 22:16:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?