27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Okulda şiddet olaylarını medya büyütüyormuş

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in son zamanlarda giderek artan okul önlerindeki güvenlik sorunları konusunda, "Bir iki olayı büyütmemek lazım" diye açıklama yapmasına karşın, okullarda şiddet olayları artarak devam ediyor.

Okul önlerinde bıçak satışları yapılırken, veliler çocuklarını korkarak okula gönderiyor. Emniyet'in yaklaşımı da bakandan farklı değil. Medyayı günah keçisi yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan gençlerle ilgili haberlerde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

5 Mart’ta Adana’ya gelen Milli Eğitim Bakanı Bakan Çelik, okul önlerindeki şiddet olaylarını “Okul önlerinde asayiş Berkemal” diye değerlendirdi. Bakan Çelik’in bu açıklamayı yapmasından sonra geçen 19 günlük sürede aynı kentte lise önlerinde ve bahçelerinde meydana gelen bıçaklı kavgalarda Okul Aile Birliği Başkanı olan bir veli ile 7 öğrenci yaralandı.

Adana’daki okullarda şiddet ilköğretim okullarına kadar indi. Şubat ayında okullarda meydana gelen olaylarda veli öldürülürken, 1 öğretmen, 3 veli ve 1’i kız 6 öğrenci bıçaklanarak yaralandı.Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği Liselerarası Futbol Maçlarında da kavgalar çıktı. Paksoy, Borsa ve Enver Kurttepeli Lisesi öğrencileri kavga etti.

Enver Kurttepeli Lisesi’nde öğrenim gören 50 öğrenci takımını 4-1 yendikleri Paksoy Lisesi’ni bastı. Ellerinde sopa ve bıçaklarla öğrencileri kovalayıp, okul yöneticilerine saldırdı. Okulun camlarını taşlarla kırdı. Polis 35 öğrenciyi gözaltına aldı. Final maçı seyircisiz oynandı.

Erkek öğrencilerin yanı sıra kız öğrencilerin de şiddet olaylarına karışıp hemcinslerini bıçaklamaları okullardaki şiddetin boyutunu ortaya koydu. 16 Şubat’ta Sıtkı Kulak İlköğretim 7’nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki O.K.’nin sigara yüzünden okul tuvaletinde arkadaşı 15 yaşındaki Y.A.’yı sustalı bıçakla yaralaması şok etkisi yarattı. Okul önlerindeki olayların yanı sıra 9 Mart 2006’da Denizli İlköğretim Okulu bahçesinde 2 uzun namlulu tüfek bulunması ise öğrencilerin ne kadar tehlike altında olduğunu gösterdi.

BAKANA TEPKİ

Öğrenci velileri, çocuklarını her gün korkarak okula gönderdiklerini belirtirken, Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa artan olaylar üzerine yaptığı açıklamada, okul önlerinde polisiye önlemlerin artırılmasını isteyerek, “Okullarımızda asayiş berkemal diyen sayın Milli Eğitim Bakanı acaba kaç çocuk öldükten sonra işin ciddiyetini kavrayacak?” diye sordu. Okul yöneticileri ise yapılan genel aramalarda öğrencilerin üzerinden çıkan ‘pala, sustalı, kelebek’ tabir edilen bıçaklar karşısında şoke oluyor. Bazı okul müdürleri, “Bazen öğrencilerin üzerinden 30 -70 santimetre uzunluğunda kılıç gibi bıçaklar çıkıyor. Çok korkunç bir şey. Çocuklar ne yapmak istiyor bilmiyoruz? Sorunları öğrencileri ailelerine bildiriyoruz ama değişen bir şey yok. Biz de ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” diye yakındı.

EMNİYET: HABERLERE DİKKAT

Haftalık basın bilgilendirme toplantısı yapan Emniyet Genel Müdürlüğü sözcüsü İsmail çalışkan, başta trafik olmak üzere asayiş, uyuşturucu gibi konularda okul önlerinde tedbirlerin yoğun olarak alındığını kaydetti. Çalışkan, tedbir alınırken okul idaresiyle görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Gençlerle ilgili yapılan haberlerde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Çalışkan, “Bu haberlerin olumlu ve olumsuz yönleri iyi irdelenerek ele alınmalıdır” diye konuştu. Çalışkan, okul önleri ya da yakınlarında bıçak gibi delici ve kesici alet satılması konusunda, polisin duyarlı davranıp gerekli müdahalelerini yasa çerçevesinde yerine getirdiğini belirterek, okullarda meydana gelen olayları aile, okul, okul aile birlikleri ve güvenlik güçlerinin birlikte değerlendirdiğini de sözlerine ekledi. İstanbul Valisi Güler: ``Okullarda güvenlik önlemleri artırıldı``

GÜLER: İSTANBUL'DA HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALDIK

Öte yandan İstanbul Valisi Muammer Güler, son günlerde İstanbul`daki bazı okullarda yaşanan şiddet olayları üzerine okul önlerinde bugün itibariyle güvenlik önlemleri, arama ve kontrollerin artırıldığını bildirdi.

Vali Güler, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bazı okullarda meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili haberleri yakından takip ettiklerini belirterek, okullarda bu tip olayların yaşanmaması için her türlü çalışmanın yapıldığını söyledi.

MOBESE`nin genişletilmesi konusunda bir karar alındığını ve yakında ihaleye çıkacaklarını ifade eden Güler, ``Tespit ettiğimiz 349 okulun önlerine kameralar koymak suretiyle, meydana gelebilecek olumsuzlukları caydırıcı ve bu tip olayların delillendirilmesi için çalışma yapacağız. Ayrıca kent genelinde 1000 kamera daha hizmete alacağız`` diye konuştu.

İstanbul`da 163 okulda, okul içi görüntüleme sistemi olduğunu, bazı okullarda da özel güvenlik sistemi bulunduğunu ifade eden Güler, okullarda güvenlik önlemlerinin ötesinde rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin de artırılacağını kaydetti.

Güler, okullardaki olayları önlemek için gençleri kötü ortamlardan uzak tutmak için okullardaki sportif ve kültürel faaliyetlerin artırılmasına ilişkin çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Vali Güler, alınan acil güvenlik önlemlerine de değinerek, şöyle dedi: ``Okul önlerinde bugün itibariyle güvenlik önlemleri, arama ve kontroller artırıldı. Risk grubunda bulunan ve bu tür olayların yaşandığı okullarda önlemleri sıklaştırıyoruz. Tabii ki çocukları dışlamak, aşağılamak ve onurlarını kırmamak lazım. Her gün üstleri aranarak, her gün mutlaka yanlışlık yapıyorlarmış gibi bir yaklaşım da olamaz. Pedagojik olarak belli kurallar var. Çocukları birey olma özgürlüğü vererek korumalıyız.``

Okullarda daha sık arama yapılması, öğrencilerin geliş ve gidişlerinin daha sıkı kontrol altına alınması, delici, kesici ve yaralayıcı alet taşıyan çocukların bunlardan arındırılması konusunda da önlem alınacağını belirten Güler, ayrıca okul civarındaki içki satılan yerlerin ve internet kafelerin de kontrolü için çalışılacağını ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 24 Mart 2006 Cuma 17:33:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
delican IP: 84.5.84.xxx Tarih : 25.03.2006 20:42:16
BASINI SUCLAYACAGINA OLAYLARI TAKIP ET SAYIN MILLI EGITIM BAKANI.