19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Olay yazı' mahkeme yolunda

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan’ın Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evi gezerken şeref defterinden yırttığı yazıyı okudu.

Basın toplantısında bir gazetecinin, Başbakan’ın şeref defteri konusunu gündeme getirip getirmediği yönündeki soruya Çiçek, basın mensuplarına hitaben, “orada yazanın tam metnini okudunuz mu?” sorusunu yöneltti.

“Ben mektubu okudum” diyen Çiçek, anı defterine konan metnin sansürlenen kısımlarını basın mensuplarına okudu.

“Beşinci defa huzurunuza gelme huzurunu tattım" diye başlayan ve Atatürk’e hitap edilen metinde, AKP hükümetine yönelik sert suçlamalar yer alıyor.

Yazıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ABD ve Avrupa’nın uşaklığını yaptığı, kendisi uşak olduğundan Türk milletini de uşak yapmak istediği’ suçlaması yer alıyor.

Hükümeti ‘hilafet devleti kurma’ çabasında olmakla suçlayan metinde ayrıca ‘en çok korktukları Türk ordusunu’ zayıflatmaya çalıştıkları savunuluyor.

Çiçek’in okuduğu metinde ‘hırsız, sahtekar, kafir, görevini kötüye kullanan, memleketi satan vatan haini’ gibi sıfatlar da dikkat çekiyor.

“Adeta bir illegal örgüt bildirisi gibi daktiloyla yazılmış metin defterin iki sayfasına yapıştırılmış” diyen Hükümet Sözcüsü Çiçek, “herkes yazı Başbakan’ın aleyhine diye oradan bir sonuç çıkarmaya kalkışırsa bu başta Atatürk’ün şahsiyetine saygısızlıktır” görüşünü savundu.

Bakan Çiçek, metnin kendilerine ve Meclis’in önemli bir bölümüne hakaret ettiğini söyledi.

Son günlerde laiklik gibi konularda hassasiyet gösterildiğini belirten Bakan Çiçek, metni tam okumadan, yanlış değerlendirmeler ve suçlamalar yapıldığını ifade etti.

“Bu defterlerin konumunu ve kimlerin yazı yazabileceğini iyi tespit etmemiz gerekir” diyen Çiçek, “önüne gelen şeref defterine herkes yazmamalı, yoksa yarın Türkiye aleyhtarı yazılar da yazılabilir.” uyarısında bulundu. 

Çiçek, yazıda kendilerine yönelik hakaretleri yargıya götüreceklerini söyledi.

Erdoğan sayfayı yırttı mı?

Güneydoğu Avrupa Liderler Zirvesi için Selanik'te bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 mayısta, müze haline dönüştürülen Atatürk'ün doğduğu evi ziyaret etmişti.

Başbakan Erdoğan ziyaretinin anısına evin üçüncü katında bulunan anı defterini incelerken partisine yönelik ağır eleştiriler bulunan bir yazıyı görünce sinirlenmişti.

Erdoğan'ın, 'Atam' diye başlayan ve AKP'nin Atatürk'e şikayet edildiği yazıyı yırttığı iddia edilmiş, gazetecilerin odadan çıkarılmasının ardından yazıyı defterden kopararak yanına aldığı öne sürülmüştü.

Yazının sahibi 82 yaşındaki Fethi Dördüncü ise, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Başbakanın yaptığı bana hakarettir, ben Mersin'deki çiftçi Mehmet değilim hakkımı arayacağım" dedi.

Son olarak, Selanik'te yaşanan defter krizinin ardından Türkiye Başkonsolosluğu yetkilileri bugün defteri müzeden kaldırdı.
.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 19:15:30
Güncelleme :8 Mayıs 2006 Pazartesi 19:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?