19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ölülerin organlarını sattılar

ABD’de uluslararası çapta bir organ hırsızlığı şebekesi ortaya çıkarıldı. Ailelerin onayı olmadan ölülerin organlarını satan suç şebekesi milyonlarca dolar kazandı.

Brooklyn Eyalet Savcılığı, ölülerin organlarını yakınlarının onayını almadan satan bir suç çetesinin yedi üyesini tutukladı. Savcı Charles Hynes, uluslararası çapta örgütlenen şebekenin sadece bir bölümünün ortaya çıkarıldığını, araştırmanın sürdüğünü belirtti.

Şebekenin, organları, cenaze töreni düzenleyen levazım şirketlerine getirilen ve yeni ölen kişilerin cesetlerinden çaldığı anlaşıldı. Savcı, şebeke üyelerinin, cenaze şirketleri yöneticileriyle anlaşarak cerrahi operasyon düzenlediklerini, çalınan organları organ bankalarına sattığı belirlendi.

New Jersey merkezli bir biomedikal şirketinin sahibi Michael Mastromarino adlı kişiye suçlama yapıldı. Bugüne kadar bin cesetten organ çalındığı tahmin ediliyor.

KEMİK YERİNE PLASTİK BORU

Hırsızların, çaldıkları kemiklerin yerine plastik boru taktıkları belirlendi. Hırsızların, operasyon sırasında kullandıkları eldivenler ve maskeleri de organlarını çaldıkları bedenin içinde bıraktıkları görüldü.

Deneyimli BBC sunucusu Alistair Cooke'un organları da ölümünün hemen ardından çalınıp satılanlar arasında bulunuyor. İki yıl önce 95 yaşında kanserden ölen Cooke'un raporu da değiştirilerek, kalp krizinden 85 yaşında öldüğü yazıldı.

Hırsızların organları çalmakla kalmadığı, hasta organları da sağlam gibi gösterdiği belirlendi.

KANADA, RUSYA VE ALMANYA BAĞLANTILI

Uluslararası şebeke Rusya'da hapishanede ölen mahkumların organlarını da Almanya'da satıyor. Şebeke ABD, Kanada, Rusya ve Almanya'da faal.

Çalınan her organın değeri 250 bin dolar, yaklaşık 370 bin YTL. Örgütün bugüne kadar 100'den fazla organ sattığı ve milyonlarca dolar haksız kazanç elde ettiği tahmin ediliyor.

ABD’li yetkililer, polisle işbirliği yapmayı kabul eden sanıkları kefaletle serbest bıraktı. Soruşturma uluslararası ölçekte sürdürülüyor.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 15:38:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?