30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Ölümsüz tersane dünyada yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlerle ilgili Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde dört bakan ve yaklaşık 50 sektör temsilcisiyle yaptığı toplantıda "Para kazanmak için ilkeleri bir kenara bırakırsanız karşınızda dururuz" dedi. 

Tuzla'da yaşanan ölümlerle ilgili zirve düzenleyen Başbakan Erdoğan, toplantı öncesinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la birlikte bir saat kadar Tuzla'yı havadan inceledi. Erdoğan, gemi inşaat sektörü ve işçi temsilcileri, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanıyla biraraya geldi.

Ölümler başarıyı gölgeliyor

Başbakan Erdoğan, iş kazaları ve ölümler çerçevesinde başlayan tartışmaların sektörün başarısını gölgeleyecek düzeye ulaştığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Gemi inşa sanayimizin son yıllarda gösterdiği büyük başarılar önemli ve gurur vericidir. Sektör son yıllarda üretimle birlikte istihdam bakımından da adeta patlama gösterdi. Bizim ne hükümet, ne de siyaset anlayışımızda insan hayatı üzerinden demagoji veya prim yapma anlayışı asla yoktur. İnsan hayatını ilgilendiren hiçbir soruna duyarsız kalmamız da mümkün değildir."

İş kazalarına bağlı ölüm ve yaralanma olaylarının dünyanın her yerinde olabileceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gemi inşa sanayi gibi gerçekten zor şartlarda üretim yapılan bir sektörün kaydettiği takdire şayan ilerlemenin, iş kazalarına sebep olduğu olumsuz iklimde boğulmasına izin vermeyeceğiz, vermemeliyiz. Yani hiçbir ölümlü kazanın olmadığı gemi inşa sanayi dünyada yok."

Beraber yapacağız

Erdoğan, şöyle konuştu: "Biz de diyoruz ki örnek olan tersaneler tüm tersanelerimiz için adeta bir sıçrama tahtası olsun. ’Daha fazla para kazanacağız diye bütün ilkeleri bir kenara bırakacağız’ derseniz, kusura bakmayın orada da biz karşınızda durmak durumundayız. Çünkü aldığımız vekalet bunu gerektiriyor. İnsana bakışımız bunu gerektiriyor. Bunu da beraber yapacağız."

Bir tersaneye daha kapatma

TUZLA Tersaneler Bölgesi'nde faaliyet gösteren Beytaş Tersanesi'nin, eksiklikleri giderilinceye kadar faaliyetleri durduruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü ekipleri, Beytaş Tersanesi'nde inceleme yaptı. İnceleme sonucu müfettişler, iş yeri ve çalışanlarının hayatı için ciddi ve önlenemez tehlikelere yol açacak olan başta parlama ve patlama tehlikesi olmak üzere malzeme düşmesi, yüksekten düşme ve elektrik akımına maruz kalmaya yönelik tehlikeler giderilinceye kadar kapatılması yönünde görüş bildirdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 17:39:11
Güncelleme :20 Haziran 2008 Cuma 17:48:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?