15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Onur Air askeri uçakla çarpışacaktı

Antalya’dan aldığı 71 yolcu ve 6 mürettebatla İstanbul'a gelen Onur Havayollarına ait uçak, Beykoz semalarında askeri bir uçakla az daha çarpışacaktı.

Havada faciaya 100 metre (300 feet) kaldı... Biri bebek 71 yolcusu ve 6 mürettebatıyla saat 18.45'te Antalya'dan havalanan Onur Air'e ait MD-88 tipi Kuyruk isimli uçak, saat 19.15 sıralarında Atatürk Havalimanı Trafik Kon-trolü'nden 24 no'lu pist için iniş izni aldı. Samandıra-Beykoz semalarında piste iniş talimatı ile 4 bin feet'ten alçalışa geçen uçak, o sırada havadaki askeri bir uçakla burun buruna geldi. Kokpitteki Trafik İkaz ve Çarpışma Kaçınma Sistemi'nin (TCAS) ışıklı ve sesli uyarısı üzerine pilot, uçağa son anda müdahale ederek sert bir tırmanış gerçekleştirdi. Ani tırmanış, uçaktaki yolcular ise kemerleri bağlı olarak oturdukları için ciddi bir paniğe neden olmadı. Ve uçak tehlikenin geçmesinden sonra normal şekilde Atatürk Havalimanı'na indi.

ONUR AİR ŞİKAYET ETTİ 

Onur Air Havayolları yetkilileri, tehlikeli yaklaşma konusunda askeri uçakların eğitim uçuşu yaptıklarını ve en fazla 3 bin feet yükselmeleri gerekirken, bu limiti 500 feet aşarak 3 bin 500 feet'e kadar çıktıklarını savundu. Onur yetkilileri, ilgili birimler hakkında şikayetçi olduklarını belirtti. Kokpitte bulunan ve yolcu uçaklarında zorunlu olan TCAS sistemi 80 mildeki uçakların 900 metre üstünde ve altında yer alan tüm uçakları gösteriyor. Uçaklar birbirine tehlikeli olarak yaklaşınca da pilotu uyarıyor. Sistem, 17 Aralık'ta da Paris'ten gelen THY uçağını Tekirdağ semalarında başka bir uçakla çarpışmaktan kurtarmıştı.



vatan
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 13:25:48
Güncelleme :9 Ocak 2007 Salı 13:41:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?