15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Operasyonu özel timler yapmalı...

Türkiye'nin önde gelen araştırma kuruluşlarından Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK), 2.5 yılda 100'den fazla güvenlik ve bölge uzmanından görüş alarak Kuzey Irak Operasyonu Raporu yayımladı. Raporda, sınır ötesi operasyonun gerekli olup olmadığı, taşıdığı riskler ve sonuçlarına yer verildi. Rapordaki çarpıcı tespitler şöyle:

DİPLOMASİ ADIMI
* TÜM YOLLAR DENENMEDİ:
Operasyon öncesinde tüm çözüm yolları denenmedi. Özellikle diplomasi alanında gerekli adımların gecikmeden atılması gerekir. Özellikle ABD'nin işbirliğine ikna edilmesi, Irak merkezi yönetiminin ve Kuzey Irak yerel yönetiminin desteğinin alınması konusunda hala ümit vardır ve bu tür destekler sınır ötesi operasyonu gereksiz de kılabilir.

* YENİ TERÖRİSTLER OLUŞUR: Sınır ötesi operasyon birkaç yüz teröristin öldürülmesi ile sonuçlanabilir. Fakat daha fazla kişinin terörist olmasına, Kuzey Irak'ta yeni terör odaklarının oluşmasına, Kuzey Irak'ta ve diğer bölgelerde Kürtçülüğün güçlenmesine de neden olabilir.

* SORUN KUZEY IRAK DEĞİL: Çok başarılı bir sınır ötesi operasyon dahi Türkiye'nin PKK terörü sorununu çözemez. Çünkü sorunun kaynağı Kuzey Irak değildir. Teröristle mücadele ile terörle mücadele aynı değildir. Sınır ötesi operasyon tartışmalarında iki olgu karıştırılmaktadır.

* SEÇİM DÖNEMİ OPERASYON OLMAZ: Sınır ötesi operasyon ve terörle mücadelede iç aktörler arasındaki güvensizlik ve iletişim eksikliği büyük bir sorundur ve operasyonun başarısını azaltabilir. Normal şartlarda seçim dönemlerinde riski büyük operasyonlardan kaçınılır. Eğer zaruri ise bu tür operasyonlar iç siyasette istismar edilmemeye çalışılır. Bu tür operasyonların başarısında içeride birlik içinde olunmasının hayati bir önemi vardır. Eğer teknik olarak da mümkünse bu tür operasyonları seçimden sonra yapmakta büyük yarar vardır.

* ÖZEL TİMLER YAPMALI: Operasyon daha ziyade terör uzmanı özel timler ile yapılmalı, daha az tecrübeli ve daha az eğitimli birlikler daha güvenli geri yerlerde konuşlanmalıdır. 30-40 teröristin peşine 5 bin-10 bin asker ile düşülür ise hem kayıplar artacaktır, hem de sonuç alınamayacaktır.

YENİDEN YÜKSELİR
* TAMPON BÖLGE:
Sınır bölgesinde tampon bölge kurma çabası yararlı olabilir. Bu konuda Irak ve ABD'nin yardımını almak işleri kolaylaştırır. Operasyonun başarısız olması halinde terör örgütü daha çok militan ve sempatizan bulabilir. Örgüt yeniden yükselişe geçebilir.

* TÜRKİYE YALNIZ KALIR: PKK, Amerikan çıkarlarına, Barzani ve Talabani'nin geleceğe dönük planlarına zarar vermedikçe Türkiye PKK ile mücadelesinde yalnız kalacaktır. Bu nedenle PKK ile bu aktörlerin arasının açılması için gerekli şartlar sağlanmalıdır.

Raporda, Kuzey Irak'a muhtemel bir operasyonun riskleri şöyle sıralandı:

* Ne iç ne de dış kamuoyu operasyona yeterince hazırlandı.

* Karşı cephe çok genişletildi ve genişlemeye de devam ediyor.

* Daha önceki 20'den fazla operasyonun tecrübeleri yeterince dikkate alınmadı.

* Kayıpların çok yüksek olmasına neden olabilecek çok sayıda unsur var.

* Kamuoyundaki beklentiler gereksiz yere artırıldı.

* Operasyonun hedefinin iyi tanımlanmamış olması başarısını etkiler. Hedef sadece PKK kampları mıdır, Barzani güçleri ne kadar hedeftir?

* Oluşturulması düşünülen tampon bölgeden teröristleri yok etmek zor olabilir ve burada aylarca, hatta yıllarca kalmak gerekebilir. Bu da Türkiye'yi Irak'ta işgalci ülke konumuna sokabilir.

Sabah
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 05:49:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oflu fatih IP: 84.63.180.xxx Tarih : 22.06.2007 12:33:51
BU RAPOR RESMEN GERI CEKILMEKTIR CEKILELIM VE YINE PKK TAHATA BÜYÜSUN SEHIT ANALARI SEVGILILERI COGALSIN BUNUMU ISTIYORUZ BES VALLAHI