18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Organize suçlarla tek başına mücadele edilemez'

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ``globalleşen dünya gibi küreselleşen organize suçlarla hiçbir ülkenin tek başına mücadele edemeyeceğini`` söyledi.

Aksu, Atina`da yapılan ``Yasadışı Göç ve İnsan Kaçakçılığı ile Mücadele Dörtlü Toplantısı`nın`` ardından Türk gazetecilere bir açıklama yaptı. Bu toplantının güncel ve insani boyutu açısından önem taşıyan bir konuyu ele aldığını kaydeden Aksu, Türkiye`nin bu alanda tüm uluslararası platformlarda var olduğunu, bu çerçevede bölgesel ve ikili işbirliği platformlarına da katkısını sunduğunu söyledi.

Türkiye`nin toplantıya katılan 3 ülkeyle de güvenlik işbirliği anlaşması olduğunu belirten Aksu, ``Toplam 52 ülkeyle güvenlik işbirliği anlaşmamız ve protokolümüz var. Yıllardır, terörizm başta olmak üzere sınır aşan suçlar için uluslararası işbirliğinin gereğini vurguluyoruz. Biz, başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşların şemsiyesi altında bu mücadelenin sürdürülmesini istiyoruz`` dedi.

Toplantının bir ilk olması, kaynak, transit ve hedef ülkeleri bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu kaydeden Aksu, 2.

toplantının 2006 yılı içinde İstanbul`da yapılması önerisinin kabul gördüğünü ve gerek yasadışı göç gerekse uyuşturucu konusunda önemli bir kaynak ülke olan Afganistan`ın da davet edilmesinin benimsendiğini açıkladı. Türkiye`nin AB`ye uyum çerçevesinde insan ticaretine ilişkin suçlar konusunda gerekli düzenlemeleri yaptığını ve cezaların ağırlaştırıldığını söyleyen Aksu, son 5 yıl içinde 36 ayrı ülke vatandaşı toplam 6 bin 60 insan tacirinin yakalandığını açıkladı.

Bu organize suç örgütü mensuplarının yanı sıra güvenlik güçlerinin mücadelesi sonucu yine son 5 yıl içinde 571 bin 733 yasadışı göçmen yakalandığını belirten Aksu, ``Böylece bunların Avrupa`ya geçişini engellemiş olduk`` dedi.

Kaçakların kaynak ülkelere geri iadesi için 5 ülkeyle anlaşma yapıldığını da açıklayan Aksu, Pakistan örneği diğer ilgili ülkelere de anlaşma taslağının gönderildiğini ve yanıt beklendiğini kaydetti.


aa
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 19:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?