22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Oto hırsızlığı çetesinin kurnaz yöntemi

Başta ünlü isimler olmak üzere çok sayıda kişinin lüks otomobillerini çaldığı iddia edilen şebeke hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. 

Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan iddianamede, 24'ü tutuklu 28 sanık hakkında 2,5 yıl dan 2 kez ağırlaştırılmış müebbete kadar çeşitli hapis cezaları istendi. Hazırlanan iddianamede örgütün lideri olduğu, örgüt üyeleri T.P. ve U.E.'yi öldürdüğü ve 58 kez hırsızlık yaptığı öne sürülen 'Muşlu Apo' lakaplı A.Ü.'nün 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edildi. 

A.Ü.'nün yardımcılığını yaptıkları, örgüte çalıntı oto temin ettikleri ve gözcülük yaptıkları öne sürülen R.Y. ve M.D.'nin 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, T.A.'nın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. İddianamede, 24 sanığın ise 2.5 yıl ile 31.5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Sanıklar tarafından gerçekleştirildiği öne sürülen 64 eyleme yer verilen iddianamede, aralarında şarkıcı Hakan Altun'a ait 34 ALT 45 plakalı otomobilin de bulunduğu 66 adet lüks otomobilin sanıklar tarafından çalındığı öne sürüldü. 

İddianamede örgüt lideri A.Ü.'nün evinde yapılan aramada 5 adet tarihi sikke, 2 adet poşet içinde mavi taşlı metal parça, 10 adet çeşitli renklerde peruk bulunduğu belirtildi. İddianamede, 4 adet sahte nufüs cüzdanı ve sürücü belgesi ile yakalanan A.Ü.'nün gözaltına alındığı 06 FVK 17 plakalı Mercedes marka otomobilin yapılan incelemede İlker Şabuldak'a ait 34 BJK 87 plakalı otomobil olduğu ve Beşiktaş Spor Klübü teknik direktörü Jean Tigana tarafından kullandığının tespit edildiğine yer verildi. 

Oto hırsızlık şebekesinin "tıklama" yöntemi ile çaldıkları lüks otomobilleri ikiz plaka ve ruhsat hazırlayarak yurt dışına sattıkları belirtilen iddianamede, sanıkların başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde faaliyet gösterdikleri belirtildi.
Hazırlanan iddianamede, sanıkların özellikle lüks semtlerde yüksek model otomobil sahiplerinin ikametlerini tespit etmek için geceyi bekledikleri, müştekiler uykudayken evlerine girerek mücevher, para ile birlikte otomobillerin anahtarını da alarak evin önünde ya da garajda park halinde duran otomobilleri çaldıkları öne sürüldü. Sanıkların ayrıca trafikte seyir halinde olan ve genelde içerisinde sadece kadın sürücülerin bulunduğu lüks otomobilleri takibe aldıkları, gerektiğinde zor kullanıp sürücülerini etkisiz hale getirerek otomobilleri gasp ettikleri ifade edildi. Ayrıca sanıkların "tıklama" diye tabir edilen yöntemle seyir halinde takip ettikleri otomobilleri başta TEM Otoyolu olmak üzere uygun bir yere gelindiğinde arkasından hafif bir şekilde çarptıkları ve kaza süsü verdikten sonra otomobil sahibinin inmesi anında kontak anahtarı üzerinde ise gasp ettikleri belirtildi. 

İddianamede, büyük alışveriş merkezleri ve benzin istasyonları önüne pusu kurarak otomobil sahiplerini bir anlık boşluğundan faydalanan sanıkların üzerinde kontak anahtarı bırakılan otomobilleri çaldıkları öne sürüldü. Spor müsabakaları veya sanat organizasyonları yapılan stadyum gibi kalabalık yerlere giden sanıkların lüks otomobil sahiplerini takip ederek ceplerindeki anahtarları çaldıkları ve otomobilleri park yerinden alarak kaçtıkları iddia edildi. 

Sanıklardan H.S.'nin çalıntı otomobillere sahte plaka ve bu plakalara mühür bastırma işini üstlendiği, örgüt tarafından çalınan otomobiller ile aynı marka ve model ruhsatlı otomobillerin kayıt ve bilgilerini internet yoluyla veya adamları yoluyla trafik şubesinden temin ederek bunlara ikiz plaka veya ikiz ruhsat yaptığı önüne sürüldü. 

Sanıklardan A.B.'nin ise örgüt tarafından çalınan lüks otomobillerin müştekileri veya üçüncü şahıslarla bağlantı kurarak çalınan otomobilin para karşılığı iadesini sağlamak gibi aracılık işlerini yaptığı, bu şekilde haksız kazanç yolu ile elde edilmiş parayı internet kafe, nargile kafe gibi yerler açarak haksız kazancı meşrulaştırma yolunda çalışmalarda bulunduğu iddia edildi. Örgüte yardım ve yataklık yaptığı öne sürülen Avukat B.A.'nın ise sanıkları özellikle serbest bırakılması için A.Ü.'den yüksek meblağlar talep ederek karakolda görevli elemanlara para vermesi için görüşmelerde bulunduğu öne sürüldü. B.A.'nın ayrıca kendi özel işleri için A.Ü.'den istediği ve gezdiği bir otomobilin de kendisine devredilmesini talep ettiği ifade edildi
iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 19:11:28
Güncelleme :2 Şubat 2007 Cuma 19:26:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?