31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Otobüsçüler kanuna direniyor


Firmalar, 0-12 yaş arasındaki yolculara yüzde 50 indirim yapmak zorunda.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mustafa Yıldırım, kanuna rağmen 0-12 yaş ve engellilere yüzde 50 bilet satışının mümkün olmadığını söyledi.



İki yıldır yürürlükte olan yönetmelik için yürürlüğü durdurma talebiyle başvuruda bulunduklarını anlatan Yıldırım, "Kanuna uyarsak kârımız sıfıra iner, sefere çıkamayız. Tam biletle seyahat edecek yolcu varken otobüsçü niye yarım biletli yolcuyu alsın?" dedi.

Zaman'ın 7 Temmuz'da 'Otobüs firmaları 'çocuk indirimi'ni dikkate almıyor' başlığıyla yayınladığı haber, kamuoyunda geniş yankı buldu. Şehirlerarası yolcu taşıyan otobüslerin iki yıl önce yürürlüğe giren kanuna göre, 0-12 yaşındakilere yüzde 50 indirim yapılmasının şart olduğu üzerinde durulan haberde, birçok firmanın, mecburi olmasına rağmen bilet satarken 'Yolcular arasında çocuk var mı?' sorusunu sormadığı belirtiliyordu. Haber vatandaşları memnun ederken, otobüs firmalarını zor durumda bıraktı. Haberin yayınlanması sonrası otobüs firmalarına indirimli bilet için başvuru sayısında artış olduğu öğrenildi.

TOFED Başkanı Mustafa Yıldırım, firmaların fiilen uygulamadığı ve kendilerini yolcularla karşı karşıya getiren yönetmeliğin değiştirilmesini istedi. Yıldırım, "45 koltuklu otobüste 2 koltuğu ancak bu şekilde satabiliriz. Kanunun mevcut haliyle 45 çocuk ve engelli bir otobüse gelse kabul etmek zorundayız." diye konuştu. Devletin, otobüs sahiplerinin kesesinden bonkörlükte bulunmaya hakkı olmadığını ileri süren Yıldırım, "Madem engelliyi yarı fiyatına seyahat ettirecekler aradaki farkı devlet versin." dedi. Aynı zamanda Ulusoy firmasının da genel müdürü olan Yıldırım, indirimle kaybettikleri kazancı geri kazanmak için zam yapmaları halinde bilet fiyatlarının uçağa yaklaşacağını kaydetti. İstanbul Seyahat Genel Müdürü Mustafa Sarı ise her otobüste ortalama yüzde 10 oranında özürlü ve çocuk yolcu bulunduğunu söyledi. Sarı, bu oranın otobüsçü için yüksek olduğunu belirtti.

Yürürlüğünün durdurulması talebiyle yargıya başvurulan Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 12. maddesinin I bendi şöyle: "6 yaş ve üzeri tüm yolcuların ayrı koltukta seyahat etmesi zorunlu olup, 6-12 yaş arası çocuklar ile yaş şartı aranmaksızın özürlüler için bilet ücreti yüzde 50 indirimli düzenlenir."

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 17:16:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?