22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Otoyollar ve köprüler satılıyor

Birçok yerli ve yabancı şirketin ilgilendiği köprü ve otoyolların özelleştirilmesinde model netleşti. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 20 yıllık uzun vadeli kiralama modeliyle özelleştirmenin yapılacağını belirterek, 6 otoyol ve 2 köprünün tek paket halinde ihale edileceğini söyledi.


Yıldırım şöyle konuştu: “20 yıllığına sen kullan, bakımını gerçekleştir’ diyeceğiz. Buradan alacağımız parayla da yeni yollar yapacağız. Yapmak istediğimiz bu. Bu işlemleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı gerçekleştirecek. Gerekli altyapı hazırlandı, bu da 2008’in ilk yarısında gerçekleşmiş olur.”


Yıldırım, 2 bin 80 km otoyolun köprülerle birlikte özelleştirileceğini, böylece tek işletmeci ile muhatap olacaklarını kaydetti.


’3. KÖPRÜ GEÇ KALDI, 2008’DE HAREKETE GEÇİYORUZ’
İstanbul’a 3. köprünün geç kalınmış bir proje olduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi: “3. köprü yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. 3. köprü projesi 300 kilometrelik otoyol ve bağlantıları içeriyor. Şu anda projenin güzergahı belli, hazırlıkları da büyük oranda yapıldı. Bunu ilan edip, teklif alma safhasına geldik. Beklemenin anlamı yok, bir an önce başlamamız gerekiyor. 3. köprü için 2008’de harekete geçeceğiz, çalışmalar o şekilde devam ediyor.”


‘İSTANBUL’A 3. HAVAALANI İÇİN YER ARIYORUZ’
Havaalanı projelerine de değinen Ulaştırma Bakanı şöyle konuştu: “Yakın vadede Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet verecek bir havaalanı var. Bunun 2008 içerisinde yap-işlet-devret modeliyle yapılıp işletilmesini planlıyoruz. Bu projenin tahmini yatırım bedeli 150 milyon Euro olacak. İstanbul’un Avrupa Yakası’na da orta vadede yeni havaalanı projemiz var. Avrupa Yakası’na 3. havaalanı da yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. Havaalanının yeri konusunda sıkıntı var. Şehrin merkezine uzak olmayan bir yer olması lazım. Öyle bir yer için çalışmalar sürüyor, bizim tercihimiz Hazine arazisi olması. Bu proje de en az yarım milyar dolarlık bir yatırım olacak.”

Cnbce-Beliz Teoman
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 00:03:23
Güncelleme :6 Kasım 2007 Salı 10:04:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?