28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Özbey'in iadesine 'zaman aşımı' engeli

Abdi İpekçi cinayeti zanlısı Yalçın Özbey’in Türkiye’ye iadesi tehlikede. Türkiye’nin dosyasını inceleyen Brüksel Mahkemesi’nin iade talebini geri çevirmeye hazırlandığı öğrenildi. Mahkeme’nin gerekçesi ‘zaman aşımı’.

Mart başında Belçika’da işlediği suçlardan dolayı Brüksel’de tutuklanan Abdi İpekçi suikastı zanlısı Yalçın Özbey’in Türkiye’ye iadesine ilişkin kritik karar yaklaşık 10 gün içinde açıklanacak.

Türkiye’nin dosyasını inceleyen Brüksel Mahkemesi’nin iade talebinin geri çevrilmesi yönünde görüş açıklaması bekleniyor. Mahkemenin, Özbey’in Türkiye’de işlediği suçların zaman aşımına uğradığı kanaatinde olduğu öğrenildi.

Mahkeme sözkonusu görüşünü resmen açıklamasa da hem Özbey’in avukatları hem de Türk tarafı, gelişmelerden haberdar.

Kararın resmen açıklanmasının ardından ise Türkiye’nin zaman aşımı unsurunu ortadan kaldıracak yeni bir iade dosyası hazırlaması gündemde.

Ancak Türk tarafını kaygılandıran ise Belçika’da işlediği suçlardan dolayı tutukluluğu devam eden Özbey’in bu süreçte serbest bırakılma ihtimalinin yüksek olması.

Brüksel Asliye Hukuk Mahkemesi, 24 Nisan’da Özbey’in tutukluluk halinin bir ay uzatılmasına karar vermişti.

Ankara’nın 1997 ve 1999 yıllarındaki iade talepleri de Belçika makamları tarafından Türkiye’de idam cezası olduğu gerekçesi ile reddedilmişti.
NTV
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2006 Cuma 18:27:29
Güncelleme :12 Mayıs 2006 Cuma 18:32:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
efe bayram IP: 86.198.221.xxx Tarih : 25.08.2006 18:59:44
Selamun aleykum. Ben babanın sağ kolu efe. Önce saygılarımı iletir geçmis olsun dileklerimi sunarım. Bir zamanlar Yiğit diye namımız vardı. İste şimdi namert pazarında satıldı. Abi bu da gelir bu da geçer. Ölüm anımızda bizi bizden başka düşünen olmaz. Saygılarımla Kara Bayram