19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Özgürlük tablosuna sansür

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7. sınıf ders kitabında göğüs bölgesi çıplak bir kadının bulunduğu dünyaca ünlü resmi sansürledi. Ünlü Fransız ressam Eugene Delacroix'nın, Fransız İhtilali'nin simgelerinden olan 1830 tarihli "Liberty Leading the People" (Halka Yol Gösteren Özgürlük) başlıklı eseri ders kitabından çıkarıldı.

Kitapta 5 yıldır vardı
Resmin, geçen 5 yıl boyunca kitapta bulunmasına karşın bu yıl yer almaması dikkati çekti. Sokak çatışmalarında elbisesinin üst bölümü parçalanmış, bir elinde Fransız bayrağı, diğer elinde tüfek tutan kadının göğüslerinin görünmesi nedeniyle resmin kaldırıldığı iddia edildi.
İnkılap Kitabevi, İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7. sınıf ders kitabının 5 yıllık onay süreci bitince, Talim ve Terbiye Kurulu'ndan yeniden onay almak üzere geçen yıl başvuruda bulundu. Oktay Uygun'un hazırladığı kitabın baskıya hazır nüshası kurul tarafından incelendi, ancak inceleme komisyonuna takıldı.

Düzeltti, onayı aldı
Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği kapsamında değerlendirilen kitap, kurul tarafından belirlenen tespitlerin yerine getirilmesi şartıyla kabul edildi. Tespit raporunda "sayfa 65'te bulunan resmin çıkarılması" istendi. Gerekli düzeltmelerin 7 gün içinde yapılarak teslim edilmesi gerektiği iletilince, yayınevi resmi kitaptan çıkardı ve bir kez baskıya hazır nüshayı kurula gönderdi. Kurul, bu kez "bir yıl boyunca ders kitabı olarak okutulması amacıyla" kitaba kabul verdi.
İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7. sınıf ders programının yenilendiği ve gelecek öğretim yılında yeni kitaplar hazırlanacağı için, yayınevine bir yıllık onay verildiği kaydedildi.

'Sanata bakış göstergesi'
Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan da resmin kitaptan çıkarılmasının "AKP'nin eğitim ve sanata bakış açısının göstergesi" olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Yıllarca insan haklarının simgesi olan tablodaki bir kadının göğsünün görünmesi nedeniyle çıkarılması kabul edilebilir değil. AKP, ders kitaplarında ve kaynak kitaplarda kendi dünya görüşüne uygun düzenleme içine girdi."

Skandal örnekleri
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: "İslam'da ibadetin faydaları" bölümünde "Abdest alırken kullanılan su sayesinde kan dolaşımı hızlanır, alyuvar sayısı çoğalır" denildi. İfadeler tartışma yaratınca MEB, yazının Alman Dr. Albert Schalle'ye ait "Başarılı Tedaviler" kitabından alındığını açıkladı. Milliyet, kitabın orijinalinde bu ifadelerin bulunmadığını belirledi. Kitabı yazan 6 öğretmene "ihtar" verildi.
8. Sınıf Fen Bilgisi: 700 akademisyen, geçen yıl kitaptan Evrim Teorisi'nin özünü anlatan bölümün çıkarılmasına tepki gösterdi. Çelik, çıkarılan bölümün 2006'da ekleneceğini açıkladı. Dini temellere dayanan Yaradılış Teorisi'nin karşıtı olan Evrim Teorisi'yle ilgili bölümler bu yılki baskıya giremedi. 

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Kitabın 2006 baskısında "Cemaatlerin hoşgörüyü desteklemeleri durumunda, ülkenin birlik ve beraberliğine katkıları olur" denildi. Kitabın 2002 baskısındaki "Kuran'ın Türkçe açıklamalarını okumalıyız" satırı çıkarıldı. MEB, gelecek yıl "cemaatler" konusunun kitapta olmayacağını açıkladı.
Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 05:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAFET ÖZDEMIR : DESIAD BASKANI YAVUZ SULTAN SELIMHANGÜRES AGASId IP: 84.56.250.xxx Tarih : 20.10.2006 11:26:23
SAYIN MILLI EGITIM BAKANLIGIMIZA COK TESEKKÜR EDRIZ BU GÜZEL TUTUMUNDAN DALAYI GELECEGIN TEMINATI YAVRULARIMIZIN KAFASI KARISMASIN SAYGILARIMLA MURAFET OZDEMIR DESIAD BASKANI