18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Pamuk bugün hakim karşısında

Özellikle Avrupa'nın yakından izlediği Orhan Pamuk davası bugün başlıyor. Polis, Pamuk'un yargılanacağı Şişli Adliyesi önünde sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Çevik Kuvvet ekiplerinin de desteğiyle alınan önlemler dikkat çekerken, duruşmanın saat 11.00'de başlaması bekleniyor. Davayı Avrupa Birliği de takip ediyor. Avrupa Parlamentosu'ndan iki ayrı heyet, davayı izlemek ve Orhan Pamuk'a destek vermek için İstanbul'a geldi.

Pamuk'un yargılanacağı Şişli Adliyesi'nde yoğun güvenlik önlemleri alındı
Bir İsviçre dergisine "Bu topraklarda 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü" iddiasında bulunduğu için "Türklüğü alenen aşağılamak" suçundan hakkında 3 yıl hapis istemiyle dava açılan yazar Orhan Pamuk, bugün hakim karşısına çıkacak.

Dünyanın gözü bu davada

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, yazar Orhan Pamuk'un yargılanması konusunda, dün yaptığı açıklamada "mahkemede yargılanacak olanın Orhan Pamuk değil, Türkiye olduğu" görüşünü savunmuştu.
Rehn, Orhan Pamuk'un yargılanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, mahkemenin alacağı kararın "ifade özgürlüğü ve gerçekleştirdiği reformlar kapsamında Türkiye için bir test" olacağını dile getirdi.

"Umarım Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Kopenhag siyasi kriterlerine uygun davranır" diyen Rehn, Orhan Pamuk davasından çıkacak sonucun, ifade özgürlüğüyle ilgili Türkiye'de açılan çok sayıdaki diğer davalar için de "olumlu emsal" olma fırsatı sunduğunu kaydetti.

Son zamanlarda açılan davalar dikkate alındığında Türkiye'de yürürlüğe giren yeni ceza yasasının ifade özgürlüğüne yeterince koruma sağlamadığının görüldüğünü savunan Rehn, Komisyon olarak Türk hükümetinden beklentilerinin "ülkedeki hakim ve savcıların, 301. maddenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun şekilde yorumlamalarını açık hale getirmesi" olduğunu söyledi.

"Şiddete başvurmadan görüşlerini açıklayan bir roman yazarının yargılanmasının Türkiye'nin AB üyelik müzekerelerine gölge düşüreceği" ifadesini kullanan Rehn, müzakerelerde ilerleme sağlamanın reformların tam olarak uygulanmasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

İddianameden

Şişli İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın 30 haziran 2005 tarihli iddianamesinde yer alan ifadeler şöyle:

İsviçre'de yayımlanan 'Das Magazin' adlı haftalık dergide yer alan ve Aktüel Dergisi'nin şubat-mart 2005 sayısında da çevirisine yer verilen Orhan Pamuk röportajına ilişkin şikayet başvurusunu Kırklareli Merkez E Tipi Kapalı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Sebahattin Zorlu ve Kayseri'den Mehmet Özet yaptı.

Orhan Pamuk, İsviçreli bir gazeteciyle yaptığı söyleşide ''30 bin Kürdü ve bir milyon Ermeni'yi öldürdük. Türkiye'de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum'' dedi.

Söyleşi iki ay sonra İsviçre'de, daha sonra da Türkiye'de yayımlandı. Pamuk sözleriyle 'Türklüğü alenen aşağıladı'.

İddianamede Pamuk'un yeni TCK'nın 301'inci maddesinin 1'inci fıkrası uyarınca 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 10:01:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?